Linkovi

Trampove "marketinške metode" protiv Klinton


Donald Tramp na predizbornom skupu u Ferfildu u Kontektikatu. .
Donald Tramp na predizbornom skupu u Ferfildu u Kontektikatu. .

Donald Tramp sada kaže da je njegova tvrdnja da je predsednik Barak Obama „osnovao“ Islamsku državu bila samo „sarkazam“. Medjutim, neki analitičari vide najnoviju kontroverzu u već dovoljno burnoj izbornoj kampanji kao još jedan Trampov marketinški potez.

Novi dan... i novi kontroverzni komentar u izbornoj kampanji... Islamsku državu su, prema Trampovim rečima, zajednički osnovali predsednik Obama i Trampova rivalka, demokratska kandidatkinja Hilari Klinton. To je neverovatna tvrdnja, kojom se otišlo najdalje do sada u kritici aktuelne administracije.

Kritike na račun spoljne politike trenutnog predsednika su uobičajeni deo izbora..

“Naravno, tačno je da postoji širi kontekst, i Donald Tramp bi mogao da iznosi argument da su neki potezi Obamine administracije otvorili vrata i doveli do uspona ISIS-a, ali to nije ono što je Donald Tramp rekao“, ističe Suzan Pejdž, novinarka magazina USA Today.

Pejdž navodi da to stavlja novinare u nezgodan položaj.

“Mi se trudimo da pružimo informacije, pružimo kontekst i proverimo činjenice, a cilj svega toga nije da se kritikuje Donald Tramp već da se birači informišu o tačnosti onoga što govori.“

Ulog je visok – Tramp nije uspeo da iskoristi rast popularnosti koji je doživeo posle republikanske konvencije i sada zaostaje za Klinton u većini država koje odlučuju izbore. Dok pokušava da je stigne, Tramp povlači svojevrsne marketinške poteze.

„On im lepi etikete i želi da se postara da Ameirkanci nikada više ne čuju izraz Islamska država a da uz to ne čuju „osnivač“ i „ko-osnivač“, tako da on govori jezikom trgovca, prodavca. Nadeva zvučna imena, neodredjen je, deklarativan i samouveren“, kaže Lara Braun sa univerziteta Džordž Vašington.

Braun kaže da je to možda pobednička strategija u biznisu ali ne u politici.

“Čini mi se da zaista ne razume ko pobedjuje u bici i zašto je važna pobeda u svakodnevnim bitkama. Rekla bih da, u slučaju dvoje kandidata veoma nepopularnih medju biračima bolje prolazi onaj koji nije u vestima od onog koji se stalno pojavljuje u vestima.“

Od izbora nas deli manje od stotinu dana a Trampu počinje da ističe vreme da pažnju javnosti preusmeri na svoju rivalku.

XS
SM
MD
LG