Linkovi

Tramp: Mediji "iskrivili" komentar o Drugom amandmanu


Republikanski predsednički kandidat Donald Tramp na predizbornom skupu na Univerzitetu Severne Karoline u Vilmingtonu
Republikanski predsednički kandidat Donald Tramp na predizbornom skupu na Univerzitetu Severne Karoline u Vilmingtonu

Republikanski predsednički kandidat Donald Tramp optužio je medije da su iskrivili komentar koji je juče izneo o pravu na nošenje oružja, koji su mnogi protumačili kao poziv na nasilje protiv njegove demokratske rivalke Hilari Klinton.

Osvrćući se na upražnjeno mesto u američkom Vrhovnom sudu i mogućnost da će sledeći predsednik imenovati nekoliko novih sudija, Tramp je izjavio da bi Klinton "poništila Drugi amandman" koji Amerikancima garantuje pravo na nošenje oružja.

"Uzgred, ako ona bude birala sudije, ništa ne možete da uradite. Mada, pristalice Drugog amandmana bi možda mogle, ne znam."

Nekoliko sati kasnije, Tramp je izjavio za Foks Njuz da je mislio na "politički pokret" i da ne može biti "druge interpretacije" njegovog komentara.

Medjutim, izborni štab Hilari Klinton smatra da je Trampov komentar mnogo ozbiljniji.

"To što je Tramp izjavio je opasno" izjavio je menadžer njene kampanje Robi Muk. "Kandidat za predsednika Sjedinjenih Država ne bi smeo da na bilo koji način priziva nasilje."

Nacionalna asocijacija za oružje (NRA), koja podržava Trampa, branila ga je na Tviteru, a predsedničke izbore opisala kao odluku o Drugom amandmanu.

U svom govoru na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji, Klinton je izjavila da ne želi da ukine Drugi amandman niti ljudima oduzima oružje, već da se zalaže za "zdravorazumske" reforme zakona o prodaji oružja.

Republikanski lider u Predstavničkom domu, Pol Rajan, rekao je novinarima da je čuo Trampov komentar i da mu je zvučao kao "neuspela šala". "Nikad ne smete da se šalite o takvim stvarima", rekao je Rajan.

Američka Tajna služba, zadužena za zaštitu predsedničkih kandidata, saopštila je na Tviteru da je "svesna komentara koji su izrečeni u utorak popodne", ali se u tvitu ne pominje Trampovo ime.

XS
SM
MD
LG