Linkovi

Tramp isključio Benona iz Saveta za nacionalnu bezbednost


Arhiva - Stiven Benon, glavni politički strateg američkog predsednika Donalda Trampa, 28. januar 2017.
Arhiva - Stiven Benon, glavni politički strateg američkog predsednika Donalda Trampa, 28. januar 2017.

Glavni politički strateg američkog predsednika, Stiven Benon isključen je iz sastava Saveta za nacionalnu bezbednost. Predsednik Donald Tramp je time preokrenuo svoju prvobitnu odluku, koja je izazvala gnev stručnjaka za spoljnu politiku u Vašingtonu.

Neki zakonodavci i dugogodišnji eksperti za donošenje odluka o američkoj spoljnoj politici smatraju da je bilo neprikladno da Benon, koji je poznat kao politički provokator kojie je nastojao da poremeti tradicije američke prestonice – bude u visokom odboru Bele kuće, koji raspravlja o hitnim pitanjima nacionalne bezbednosti.

Pre nego što se prošle godine pridružio Trampovoj predizbornoj kampanji, Benon je bio osnivač Brajtbarta - vebsajta za ultra-desničarske vesti, mišljenja i komentare, koji je sam opisao kao “platformu za ultra-desničare”.

U Trampovoj direktivi takođe se nalaže da se direktor američkih obaveštajnih službi Den Kouts i načelnik Združenog generalštaba američkih oružanih snaga, general Džozef Danford ponovo uključe u sastanke najviših zvaničnika Saveta za nacionalnu bezbednost. Savetniku za unutrašnju bezbednost Tomu Bosertu dodeljena je manje značajna pozicija savetnika za bezbednost.

Trampov savetnik na nacionalnu bezbednost H. R. Mekmaster zadužen je da utvrdi dnevni red budućih sastanaka tog saveta.

XS
SM
MD
LG