Linkovi

Gubici u turizmu zbog Trampove imigracione uredbe


Predsednik Donald Tramp pokazuje uredbu o imigraciji i izbeglicama
Predsednik Donald Tramp pokazuje uredbu o imigraciji i izbeglicama

Uprkos privremenoj suspenziji uredbe predsednika Trampa kojom se zabranjuje putovanje u SAD putnicima iz sedam većinski muslimanskih zemalja menadžeri turističkih organizacija počinju da primećuju znake finansijske štete, koja bi mogla da pogodi tu industriju vrednu više hiljada milijardi dolara u narednim mesecima.

Ovo ste možda čuli i ranije - neizvesnost je loša za biznis. Mada je kontroverzna zabrana putovanja predsednika Trampa bila na snazi svega nedelju dana, globalna turistička industrija već počinje da primećuje neželjene finansijske posledice. Analitičar Henri Hartevelt objašnjava zašto.

“Ljudi počinju da planiraju letnji odmor 90 dana ili više unapred. Oni počinju da istražuju i ako izgledamo manje privlačno i ako tome dodate činjenicu da je dolar trenutno jak – to čini SAD manje privlačnim kao moguću destinaciju. “

Prema putničkim podacima kompanije ForwardKeys, neto buking letova za destinacije u SAD pao je ukupno 6 i po odsto dok je zabrana bila na snazi u odnosu na isti period 2016.

Podaci koje je prikupilo Udruženje globalnog poslovnog putovanja pokazuju da bi gubitak od samo jedan odsto troškova poslovnih putovanja u SAD tokom jedne godine doveo do gubitka od 5 milijardi dolara bruto nacionalnog proizvoda, kao i 71.000 radnih mesta.

Predsednik Tramp je tokom nedavnog sastanka sa izvršnim direktorima američkih vazduhoplovnih kompanija pokušao da ublaži deo njihovih zabrinutosti.

“Imamo zastareli sistem aviona, zastarele aerodrome, vozove. Imamo loše puteve. Sve ćemo to promeniti. Bićete tako zadovoljni Trampom.”

I mada bi ponovna izgradnja infrastrukture otvorila jedan broj radnih mesta, stručnjak za trgovinsku politiku Den Ajkenson kaže da bi aktuelna zabrana mogla da utiče na dolazak specijalizovane radne snage na poljima poput tehnologije.

“Pretnja od širenja ove restrikcije je nešto što će osujetiti biznis i investicije. Pretpostavljam da kompanije koje su možda razmišljale da prebace svoje operacije u Sjedinjene Države ili američki biznisi koji su možda planirali da osnuju ogranke u inostranstvu odustaju od takvih planova.”

Prosečni turista na Tajms skveru u Njujorku je zbunjen da li da se vrati, ako se uzme u obzir moguće ponovno uvodjenje zabrane putovanja.

“Osećala bih se bolje da putujem u London u poredjenju sa Njujorkom jer London nema ovu zabranu pa se čovek tamo oseća lagodnije”, kaže Jutika Sirohi iz Indije.

“Iskreno, ne marim za to jer se kao turista veoma ugodno se osećam ovde , ističe Sergej Zusin iz Uzbekistana.“

Ono što privlači strane turiste u Njujork – pored šopinga, restorana i zabave je raznolikost. Većina se ovde slaže da to čini ovaj grad i zemlju velikim.

XS
SM
MD
LG