Linkovi

Jake mere obezbeđenja u američkoj prestonici


Ograde ispred zgrade američkog Kongresa
Ograde ispred zgrade američkog Kongresa

U međuvremenu, američka prestonica gotovo je pretvorena u tvrđavu, dok se priprema za dolazak više od četvrt mliona demonstranata. Policija predviđa da će oko 900 hiljada ljudi, među kojima su i pristalice i protivnici Donalda Trampa, preplaviti Vašington tokom inauguracije.

U petak, Vašington će biti najveća pozornica američke političke scene. Prošlog vikenda, pripadnici vojske su imali generalnu probu u okviru pripreme za veliki taj veliki dan.

Međutim iza scene, u proteklih nekoliko mesec, radilo se mnogo više na obezbeđenju simbola američke demokratije, mirnog prenosa vlasti. Počelo je sa pripremama za obezbeđenje odlazećeg i novoizabranog predsednika.

“Tajna služba je odgovorna za bezbednost tokom inauguracije u saradnji sa pripadnicima službe bezbednosti i vojske”, naveo je Brajan Ebart iz američke tajne službe.

Ranije procene predviđaju da će inauguraciji prisustvovati i do 900 hiljada ljudi.

“To je veliki događaj. Postoji mnogo resursa. Ima mnogo ljudi, ali mi imamo prave ljude, imamo ih doboljno, imamo resurse i imamo dobar plan”, ističe Ebert.

Taj plan uključuje obezbeđenje Vašingtona na dan inauguracije. Obezbeđenje u kome će učestvovati skoro 5 hiljada pripadnika raznih rodova bezbednosti od kojih mnogi dolaze iz drugih mesta u Americi.

"To bi mogao da bude izazov, ali svi imaju isti cilj. Svi žele da dan prođe uspešno. Ja bi želeo da svi stignu na vreme, da nemaju problem sa prevozom, da budu nahranjeni i da sve što traže dobiju kako bi što bolje obavili svoj posao", ističe vojni rezervista Beatris Florez.

Pripadnici snaga bezbednosti zaduženi su za sigurnost predsedničke povorke tokom održavanja parade.Međutim, pripadnici Sekretarijata za unutrašnju bezbednost će biti tu da štite posetioce … ponekad da ih štite jedne od drugih, pogotovu sada kada se očekuju protesti protiv Trampa.

“Mi moramo svima da osiguramo da mogu da dođu, kažu ono šta treba da kažu, dožive Vašington na način kako to žele mirno i u okviru zakona i da se svi na kraju dana vrate kući bezbedno”, kaže Kris Gelrad iz Sekretarijata za unutrašnju bezbednost.

Inauguracija ima nalog na tviteru, a lokalna vlada je na svojoj internet stranici objavila spisak ulica i radnji koje će biti zatvorene, kao i alternativne rute za prevoz do odredišta.

Veliki delovi Vašingtona, sa barikadama i visokim žičanim ogradama dočaravaju neku vrstu opsadnog stanje koje će u prestonici vladati tokom dana inauguracije.

XS
SM
MD
LG