Linkovi

Prvi susret Trampa i Merkel - od NATO-a do prisluškivanja


Nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Donald Tramp na konferenciji za novinare u Beloj kući
Nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Donald Tramp na konferenciji za novinare u Beloj kući

Predsednik Donald Tramp ponovio je u petak da snažno podržava NATO i pozvao nemačku kancelarku Angelu Merkel da više izdvaja za Alijansu, posle prvog sastanka dvoje lidera u Beloj kući.

"Preneo sam kancelarki Merkel da snažno podržavam NATO, kao i da je potrebno da naši saveznici plaćaju svoj deo troškova za odbranu", rekao je Tramp na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Merkel.

Nemačka kancelarka istakla je da je Trampu kazala da njena zemlja mora da ispuni ciljeve Alijanse kada je reč o budžetskim izdvajanjima za odbranu. Merkel i Tramp takođe su razgovarali o Ukrajini i Avganistanu.

Predsednik je naglasio i da očekuje da će Sjedinjene Države da postignu "fantastične rezultate" u trgovini sa Nemačkom, dok je nemačka liderka izrazila nadu da bi Sjedinjene Države i Evropska unija mogli da nastave razgovore o trgovinskom sporazumu.

Tramp je poručio i da ne veruje u izolacionizam, ali da bi trgovinska politika trebalo da bude poštenija.

"Tokom razgovora smo pokušali da se osvrnemo na sva ona pitanja u pogledu kojih nismo saglasni, ali i da približimo ljude i nađemo kompromis koji je dobar za obe strane", istakla je Merkel.

Odgovarajući na pitanja novinara o optužbama da ga je bivši predsednik Barak Obama prisluškivao tokom predizborne kampanje, koje je izneo na Tviteru, predsednik Tramp je rekao da "veoma retko" žali zbog svojih tvitova.

Takođe je dodao da "barem ima nešto zajedničko sa Merkel", aludirajući na izveštaje da su Sjedinjene Države prisluškivale njen telefon za vreme Obamine administracije. Lideri u Kongresu iz obe stranke saopštili su da ne veruju da je Tramp bio prisluškivan.

Američki predsednik prethodno je razgovarao sa nemačkom kancelarkom u Ovalnoj kancelariji. Oba lidera su ocenila da je sastanak bio veoma dobar.

Dok je bio predsednički kandidat, Tramp je kritikovao Merkel zbog prijema stotina hiljada izbeglica u Nemačku. Na konferenciji za novinare u Beloj kući, nemačka kancelarka je aludirala na različite stavove u pogledu tog pitanja, ističući: "To je očigledno nešto o čemu smo razmenili mišljenja."

XS
SM
MD
LG