Linkovi

Tramp u Nju Hempširu, Klinton u Ajovi


Demokratska predsednička kandidatkinja Hilari Klinton u Demojnu u Ajovi
Demokratska predsednička kandidatkinja Hilari Klinton u Demojnu u Ajovi

Donald Tramp i Hilari Klinton danas vode kampanju u državama u kojima je svako od njih odneo svoju prvu pobedu u procesu primarnih izbora. Tramp ima predizborni skup u Nju Hempširu a Klinton govori u Ajovi, državama koje su imale veliku ulogu kao prve dve države u kojima je održano glasanje za stranačku nominaciju pre osam meseci, ali će sada imati manje uticaja na ishod opštih izbora 8. novembra.

Razlog za to je sistem elektorskih koledža koji veću težinu na predsedničkim izborima daje državama sa većom populacijom, kao što je Mičigen gde će Tramp govoriti u petak, i Florida gde se Hilari Klinton sutra pojavljuje na dva izborna skupa. Mičigen donosi 16 elektorskih glasova a Florida 29, dok Nju Hemšir i Ajova zajedno imaju 10.

Klinton je juče vodila kampanju u Nju Hempširu sa senatorom iz Vermonta Bernijem Sandersom, svojim nekadašnjim rivalom sa primarnih izbora, poručujući okupljenim studentima da će ishod ovih izbora imati efekte u narednih nekoliko decenija.

Hilari je u više prilika napala Trampa zato što se hvalio da je barem nekih godina izbegao da plati američki porez na zaradu. Politička grupa koja podržava njenu kandidaturu danas je objavila novi propagandni spot u četiri ključne države u kojima kandidati moraju da pobede ako žele položaj u Beloj kući. Spot sadrži nekoliko komentara koje je Tramp izneo tokom debate.

U danima posle debate, Klinton, potpredsednik Džo Bajden i prva dama Mišel Obama napali su Trampa zbog njegovog, po svemu sudeći, zadovoljstva što je izbegao plaćanje poreza.

Klinton je poručila svojim pristalicama na jednom mitingu ove nedelje "On se zapravo hvalio o tome kako je manipulisao sistemom da bi izbegao plaćanje svog poreza. Zapravo, mislim da postoji velika mogućnost da tokom niza godina nije plaćao federalni porez. Ako ga neplaćanje poreza čini pametnim, šta smo onda svi mi ostali?"

Hilari Klinton i njen suprug, bivši predsednik Bil Klinton, objavili su svoje poreske podatke od više decenija unazad. Podaci iz 2015. pokazuju da su prošle godine zaradili 10,6 miliona dolara, od čega je veći deo potekao od unosnih govora koje su držali, a platili su 3,24 miliona poreza federalnoj vladi.

Medjutim Tramp je, nasuprot četiri decenije dugoj tradiciji predsedničkih kandidata, odbio da objavi svoje nedavne poreske podatke, navodćei da će ih otkriti kada federalne vlasti završe sa svojom finansijkom proverom, iako je američka poreska agencija saopštila da ne postoji nikakva prepreka da Tramp odmah objavi svoje podatke.

XS
SM
MD
LG