Linkovi

Predsednički kandidati izrazili podršku Izraelu


Demokrata Hilari Klinton obraća se Američko-izraleskom komitetu za javna pitanja, 21. marta 2016.
Demokrata Hilari Klinton obraća se Američko-izraleskom komitetu za javna pitanja, 21. marta 2016.

Sva trojica kandidata za republikansku predsedničku nominaciju kao i demokratski kandidat Hilari Klinton izrazili su podršku Izraelu obraćajući se Američko-izraelskom komitetu za javna pitanja.

Vodeći u trci za predsedničku nominaciju Republikanske stranke Donald Tramp održao je u ponedeljak govor u uticajnoj organizaciji Američko-izraelski komitet za javne odnose - AIPAC, ovde u Vašingtonu, dok su za to vreme demonstranti, ali i njegove pristalice izašli na ulice. Tramp je bio jedan od četiri predsednička pretendenta koji su se obratili prisutnima na konferenciji, koja za cilj ima jačanje odnosa Sjedinjenih Država i Izraela.

Od samog početaka, milijarder Donald Tramp trudio se da uveri prisutne na skupu AIPAK-a da je on istinski prijatelj Izraela.

“Ja možda jesam novajlija u politici, ali ne i u podržavanju države Izrael”.

Tramp je rekao da će ukoliko bude izabran za predsednika, premestiti američku ambasadu u Jerusalim, kao i da će poništiti nuklearni sporazum sa Iranom, koji je postigla Obamina administracija.

“Za mene je prioritet broj jedan da se ukine taj katastrofalan dogovor sa Iranom. Ja sam već dugo u poslu i znam kako se sklapaju dogovori. Mogu da vam kažem da je ovaj dogovor katastrofalan za Ameriku, za Izrael i za čitav Bliski istok”.

Ispred zgrade u kojoj je održan skup, održan je i protest protiv Trampa protest, a među demonstrantima je bila i Elenor Goldfild.

“Čula sam dosta toga od Trampa i mogu da kažem da je to mržnja, netrpeljivost, rasizam i fašizam, i nemam nameru to više da slušam”.

Međutim, tu su bile i Trampove pristalice, poput rabina Erona Melmana.

“Dopada mi se Tramp. Mislim da je odličan čovek, da bi bio dobar za ovu zemlju, dobar za svet i da bi imao jaku vojnu taktiku”.

Vodeća u demokratskoj trci, Hilari Klinton takođe je govorila na konferenciji, obećavajući da će snažno podržavati bezbednost Izraela, ukoliko bude izabrana za predsednika. A zatim je kritikovala neke prethodne Trampove izjave.

“Tako je, potrebna nam je čvrsta ruka, a ne predsednik koji u ponedeljak kaže da je neutralan, u utorak podržava Izrael, a u sredu ko zna šta, jer sve je prolazno. Prijatelji, o bezbednost Izraela nema razgovora”.

Prisutnima se obratio i Trampov rival, Ted Kruz.

“Moj glavni republikanski rival je obećao da bi on, kao predsednik, bio neutralan što se tiče odnosa Izraela i Palestinaca. Dozvolite mi da budem vrlo jasan. Kao predsednik, ja ne bih bio neutralan”.

Tu je bio i guverner Ohaja, Džon Kejsik.

“Mogu slobodno da kažem da su moja podrška i moje prijateljstvo sa našim strateškim partnerom Izraelom bili snažni i nepokolebljivi u više od 35 godina moje profesionalne karijere”.

Demokrat Berni Sanders bio je jedini kandidat u trci za Belu kuću, koji se nije obratio AIPAC-u, jer je bio zauzet svojom kampanjom na zapadu zemlje.

XS
SM
MD
LG