Linkovi

Izveštaj o kontaktima Trampovog savetnika sa ruskim ambasadorom


Donald Tramp u pratnji svog budućeg šefa kabineta Rejnsa Pribusa i penzionisanog generala Majka Flina (arhivski snimak)
Donald Tramp u pratnji svog budućeg šefa kabineta Rejnsa Pribusa i penzionisanog generala Majka Flina (arhivski snimak)

Budući savetnik Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost, Majkl Flin, navodno je nekoliko puta telefonom razgovarao sa ruskim ambasadorom 29. decembra, istog dana kada je predsednik Barak Obama proterao 35 ruskih diplomata i nametnuo nove sankcije Rusiji zbog njenog pokušaja da utiče na prošlogodišnje predsedničke izbore.

Visoki američki zvaničnik rekao je danas da je Obamina administracija upoznata sa tim pozivima i drugom čestom komunikacijom između Flina i ruskog ambasadora, prenela je agencija Asošijeted pres. Portparol novoizabranog američkog predsednika, Šon Spajser, rekao je novinarima da su Flin i ambasador razgovarali 28. decembra o planiranju telefonskog razgovora između Trampa i ruskog predsednika Vladimira Putina posle Trampove inauguracije 20. januara. Spajser je takođe dodao da su telefonskim porukama razmenili praznične pozdrave.

Razgovori između dolazeće administracije i stranih vlada nisu neobični ali s obzirom da je više razgovora održano na dan kada su SAD uvele uzvratne mere Rusiji, postavlja se pitanje da li su Flin i ambasadori razgovarali o mogućem ruskom odgovoru.

Dan posle sankcija i proterivanja desetine ruskih zvaničnika iz SAD, Putin je saopštio da ne namerava da uzvrati istom merom. Tramp, koji je u više navrata hvalio Putina, pozdravio je odluku ruskog predsednika.

O Flinovim telefonskim razgovorima sa ruskim ambasadorom prvo je javio kolumnista Vašington Posta, Dejvid Ignejšs, koji je napisao da je moguće da je njima prekršen Loganov zakon, više od 200 godina stari zakonski akt kojim se američkim građanima zabranjuje da pokušavaju da utiču na strane vlade koje su umešane u spor sa SAD.

U međuvremenu, u seriji tvitova u petak, Donald Tramp je ponovio prošlonedeljno obećanje da će objaviti izveštaj o ruskom navodnom hakovanju prošlogodišnjih predsedničkih izbora u roku od 90 dana. On je takođe izneo optužbe u vezi sa nepotvrđenim izveštajima koji sadrže kompromitujuće informacije o njemu i ponovo napao bivšu rivalku Hilari Klinton.

Američke obaveštajne agencije navode da su se ruski hakeri umešali u predsedničke izbore, što je tvrdnja za koju je novoizabrani predsednik rekao da je istinita tokom konferencije za novinare u sredu.

Tramp se, po svemu sudeći, predomislio u petak, kada je tvitovao da zaključci ameirčke obaveštajne zajednice nisu zasnovani na dokazima ruskog sajber uticaja na predsedničke izbore.

Novoizabrani predsednik je snažno demantovao nepotvrđene izveštaje da Rusija poseduje kompromitujuće lične informacije o njemu. Tramp je optužio "ljigave političke operativce", "političke protivnike" i "obaveštajne operativce" da su izmislili i objavili te informacije.

XS
SM
MD
LG