Linkovi

Tramp brani Sešnsa, demokrate traže ostavku


Američki sekretar za pravosuđe govori na konferenciji za novinare, 2. mart 2017
Američki sekretar za pravosuđe govori na konferenciji za novinare, 2. mart 2017

Američki sekretar za pravosuđe Džef Sešns saopštio je u četvrtak da će da se izuzme iz bilo koje aktuelne ili buduće istrage ruskog miješanja u prošlogodišnje predsjedničke izbore. U svijetlu kontroverze zbog Sešnsova dva sastanka sa ruskim ambasadorom u Vašingtonu, prošle godine, predsjednik Donald Tramp ponovio je da ima puno povjerenje u svog sekretara za pravosuđe, kojeg demokratski zakonodavci pozivaju da podnese ostavku.

Poslije samo dvije nedelje na položaju, sekretar za pravosuđe Džef Sešns suočio se sa medijima zbog sve veće kontroverze u pogledu njegovih potencijalnih konflikata interesa.

Odlučio sam da se izuzmem iz bilo kojih postojećih ili budućih istraga pitanja povezanih sa kampanjama za predsjednika Sjedinjenih Država.”

Ruski ambasador u SAD Sergej Kisljak
Ruski ambasador u SAD Sergej Kisljak

Sešns se našao u centru pažnje javnosti posle objavljivanja izvještaja da se prošle godine sastao sa ruskim ambasadorom u Vašingtonu Sergejom Kisljakom, iako je na januarskom pretresu za potvrdu nominacije tvrdio da nije bio u kontaktu sa ruskim zvaničnicima. Sešns, jedan od najranijih pristalica predsjednika Trampa, odlučno je odbacio optužbe da je davao lažne izjave tokom svjedočenja u Senatu.

“Želim da budem jasan, nikada nisam imao sastanke sa ruskim operativcima ili posrednicima o Trampovoj kampanji. Ideja da sam bio dio, citiram, ”stalne razmjene informacija tokom kampanje između Trampovih saradnika i posrednika ruske vlade” je apsolutno lažna.”

Uprkos kontroverzi, Tramp je u četvrtak, tokom obilaska ratnog broda u Virdžiniji, podržao svog sekretara za pravosuđe, koji je prethodno u Senatu predstavljao Alabamu. U kasnijem saopštenju, predsjednik je Sešnsa nazvao poštenim čovjekom koji je mogao preciznije da odgovori na pitanje na pretresu. Tramp je ocijenio i da su optužbe na račun njegovog člana kabineta “lov na vještice”. Slično se danas u Moskvi izrazio i ruski šef diplomatije Sergej Lavrov.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov
Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov

"Ambasadori se postavljaju da bi podržali odnose sa određenim državama, sastancima, razgovorima, kontaktima sa zvaničnim predstavnicima izvršne grane vlasti, kao i sa članovima parlamenta, građanskim liderima, nevladinim organizacijama. To je praksa koju niko nije osporavao. Upotrijebiću izraz koji su danas prenijeli mediji “Sve to izgleda kao lov na vještice.”

U međuvremenu, republikanski zakonodavci u Kongresu pozvali su na oprez kada je riječ o trenutnoj situaciji

"Ako ima činjenica koje pokazuju da je nešto pogrešno urađeno, treba istražiti, ali mi nemamo te činjenice”, kazala je republikanska senatorka Džoni Ernst.

Međutim, njihove demokratske kolege traže ostavku sekretara za pravosuđe.

“Ne smije da bude ni malo sumnje u objektivnost i pravičnost sekretara za pravosuđe, koji je glavni zvaničnik za sprovođenje zakona u zemlji. Posle ovoga, jasno je da sekretar Sešns ne prolazi taj test. Trebalo bi da podnese ostavku, zato što bi Sekretarijat za pravosuđe trebalo da bude besprekoran za dobrobit zemlje”, poručio je lider demokrata u Senatu Čarls Šumer.

Ispred Sekretarijata za pravosuđe juče su protiv Sešnsa protestovale desetine građana. Danijel Ingram, koji živi u Vašingtonu, kaže da je zabrinut zbog mogućih veza Rusije i Trampove administracije.

“Ne znam šta je on rekao ruskom ambasadoru, niti šta je ruski ambasador rekao njemu, ali on izbjegava da odgovori na to pitanje i poriče njegovu važnost. On ne bi trebalo da bude sekretar za pravosuđe Sjedinjenih Država.”

Kontroverza u kojoj se našao sekretar za pravosuđe, po svemu sudeći, neće brzo nestati.

I Trampov zet razgovarao sa ruskim ambasadorom

Bijela kuća je u četvrtak saopštila da je ruski ambasador, u Trampovoj kuli u Njujorku, razgovarao sa i predsjednikovim zetom Džaredom Kušnerom i bivšim savjetnikom za nacionalnu bezbjednost Majklom Flinom.

Zet i savjetnik predsjednika Donalda Trampa, Džared Kušner i njegova supruga Ivanka Tramp
Zet i savjetnik predsjednika Donalda Trampa, Džared Kušner i njegova supruga Ivanka Tramp

Flin je otpušten posle samo 24 dana na tom položaju, nakon objavljivanja informacija da je lagao najvišim zvaničnicima o sadržaju svojih razogovora sa Kisljakom.

Portparolka Bijele kuće saopštila je da je cilj sastanaka u Njujorku bio "uspostavljanje linije komunikacije" nove administracije i ruskog ambasadora, uz tvrdnju da su takvi sastanci uobičajni i da je Kušner takođe razgovarao sa predstavnicima više od 20 drugih zemalja.

Na pitanje novinara zašto je tek sad objavljena informacija o susretu u Trampovoj kuli, portparol Šon Spajser je u petak rekao: "To nije bila tajna. Iskreno, nisam znao za to, tako da ne mislim da je iko smatrao da je reč o nečemu važnom. Nije se razgovaralo o politici."

XS
SM
MD
LG