Linkovi

Tramp baca novu sumnju na tvrdnje SAD o ruskom mešanju u izbore


Novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp razgovara sa novinarima nakon što je sa suprugom Melanijom Tramp stigao na doček Nove godine sa gostima i članovima kluba Mar-a-lago u Palm Biču, Florida, 31. decembra 2016. (REUTERS/Jonathan Ernst - RTX2X3T4)
Novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp razgovara sa novinarima nakon što je sa suprugom Melanijom Tramp stigao na doček Nove godine sa gostima i članovima kluba Mar-a-lago u Palm Biču, Florida, 31. decembra 2016. (REUTERS/Jonathan Ernst - RTX2X3T4)

Novoizabrani predsednik Donald Tramp bacio je novi veo sumnje na zaključke obaveštajnih službi Sjedinjenih Država da se Rusija umešala u predsedničke izbore kroz kompjutersko hakovanje, što je dovelo do toga da predsednik Barak Obama uvede sankcije ruskim špijunskim agencijama protekle sedmice i protera 35 diplomata za koje je rekao da su špijuni.

Tramp, odeven u smoking na novogodišnjoj proslavi u svojoj vili na Floridi,rekao je novinarima da želi da obaveštajni izvori Sjedinjenih Država budu pouzdani, "jer ovo su veoma ozbiljne optužbe i želim da budu sigurni".

Rekao je da bi bilo "nefer" praviti optužbe protiv Rusije, ukoliko ima bilo kakvih nejasnoća.

Novoizabrani predsednik, 19 dana pre svoje inaoguracije za 45. predsednika Sjedinjenih Država, rekao je da zna više o tvrdnjama Vašingtona protiv Rusije od onoga što je pušteno u javnosti i da če se to "saznati u utorak ili sredu".

"A ja znam puno o hakovanju", rekao je. "Hakovanje je vrlo teško za dokazivanje. Prema tome, to može biti neko drugi. I takođe znam stvari koje drugi ljudi ne znaju, tako da oni ne mogu biti sigurni u vezi ove situacije".

Tramp, koji retko koristi imejl ili kompjuter, mada često postuje kratka ismevanja ili komentare na Tviteru, kaže da ne postoji kompjuter koji može da bezbedno sačuva poverljive informacije.

"Ako imate nešto zaista važno, zapišite i pošaljite kurirom, na staromodni način, jer, reći ću vam nešto - ne postoji siguran kompjuter", rekao je Tramp. Nije me briga šta oni govore, ni jedan kompjuter nije siguran".

Tramp je poslao dve različite novogodišnje poruke preko svog naloga na Tviteru. U jednoj je podsetio na svadljive predsedničke izbore 2016. i njegovu zapanjujuću uznemirujuću pobedu nad demokratskom kandidatkinjom Hilari Klinton.

Srećna Nova godina svima vama", napisao je Tramp, "uključujući i moje neprijatelje i one koji su se borili protiv mene i izgubili tako gadno da prosto ne znaju šta da rade. Ljubav!".

Kasnije, rekao je: "Svim Amerikancima, srećna Nova godina i puno blagoslova za sve vas! Očekujemo divnu i prospertetnu 2017. dok budemo radili zajedno na 'pravljenju Amerike ponovo velikom'", što je njegov izborni slogan.

Tramp je poslednje dane 2016. proveo na svom imanju duž Atlantskog okeana, susrećući se sa saradnicima na temu postavljenja najviših vladinih zvaničnia, započinjući rad na svom inaoguracionom obraćanju 20. januara, igrajući golf i provodeći vreme sa suprugom Melanijom i svojom porodicom.

XS
SM
MD
LG