Linkovi

Tojota povlači 1,5 milion vozila


Najveći svetski proizvođač vozila, Tojota najavio drugo povlačenje vozila sa tržišta u poslednjih godinu dana, tokom koji je povučeno 10 miliona automobila i kamioneta
Najveći svetski proizvođač vozila, Tojota najavio drugo povlačenje vozila sa tržišta u poslednjih godinu dana, tokom koji je povučeno 10 miliona automobila i kamioneta

Najveći svetski proizvodjač motornih vozila, Tojota povlači više od 1,5 milion vozila, većinom u Sjedinjenim Državama i Japanu, ali i 200.000 u Evropi i drugim azijskim zemljama.

Predstavnici japanske Tojote danas su izjavili da će većina vozila biti povučena sa tržišta zbog problema sa isticanjem tečnosti za kočnice. Na nekim modelima prodatim u Japanu takodje su primećene neispravnosti sa pumpom za gorivo. Kako navode nadležni, za sada nisu zabeležene nesreće povezane sa ovim problemima, ali ovo je druga neprijatna situacija u kojoj se najveći svetski proizvođač motornih vozila našao u poslednjih godinu dana, tokom kojih je morao da povuče više od 10 miliona automobila i kamioneta sa tržišta.

U objašnjenju kompanije se navodi da sporo isticanje tečnosti za kočnice uzrokuje paljenje lampice za upozorenje, i da ukoliko vlasnik ne doda tečnost odmah, može da dodje do postepenog smanjenja performansi.

Iz prodaje će biti povučeno 740.000 vozila u Sjedinjenim Državama, medju kojima su modeli „Avalon“ iz 2005. i 2006. godine, nekoliko modela „Leksusa“ kao i modeli hibridnog „Hajlendera“ proizvedeni između 2004. i 2006. godine.

U Japanu je ovim pogođeno 600.000 vozila 13 modela uključujući „Kraun“, „Mark x“ i „Leksus“. Tojota je takodje najavila povlačenje 50.000 vozila iz Evrope, 60.000 iz Kine, 30.000 iz Australije i 50.000 iz ostalih azijskih zemalja.

XS
SM
MD
LG