Linkovi

Toni Bler u poseti Kosovu


Bivši britanski premijer Toni Bler i premijer Kosova Hašim Tači u Prištini, 8. jul 2010.
Bivši britanski premijer Toni Bler i premijer Kosova Hašim Tači u Prištini, 8. jul 2010.

Bivši premijer Velike Britanije Toni Bler izjavio je u Prištini da je Kosovo poslednjih godina postiglo veliki napredak i istakao da je trenutni glavni izazov za kosovske institucije razvoj ekonomije i bolji životni standard.

Toni Bler je u Prištini dočekan uz najviše počasti. On je nakon razgovora sa premijerom Kosova Hašimom Tačijem rekao da je u poslednjih jedanaest godina na Kosovu zabeležen izuzetan napredak, ali da postoji još dosta toga što treba uraditi da bi Kosovo osiguralo svoje mesto u organizacijama Evropske Unije.

“Mislim da je najznačajnija stvar sada, uz celokupnu patnju koja je pretrpljena, državnost Kosova i najvažnije je da se sada uverimo da ste jedna uspešna država. I to nije samo pitanje legalnosti, već je u pitanju ekonomija, institucije, kako žive ljudi, jer na kraju ti ljudi su ponosni što zive u jednoj nezaviasnoj državi, ali istovremeno oni žele da im se poboljša životni standard”, rekao je Bler.

Premijer Kosova Hašim Tači uručio je Toniju Bleru primerak deklaracije nezavisnosti i zahvalio se bivšem britanskom premijeru što je, kako je kazao, pružio pomoć narodu Kosova kad je to bilo najpotrebnije.

Gospodine Bler vi ste sa našim dragim prijateljem Bilom Klintonom glavni nosioci slobode Kosova i stoga vas poštujemo kao lidera i kao kosovskog heroja, kako instituicije Kosova, tako i kosovski narod i bićete cenjeni doživotno. Takodje i odnosi Republike Kosova sa Ujedinjenim Kraljevstvom će uvek biti veoma cenjeni”, rekao je Tači.

Bivši britanski premijer Toni Bler razgovarao je i sa predsednikom Kosova Fatmirom Sejdiuom. Sutra drugog dana boravka na Kosovu Bler će se na svečanoj sednici obratiti poslanicima Skupštine Kosova, a zatim će posetiti Gračanicu.

XS
SM
MD
LG