Linkovi

Nikolić u UN: Srbija za direktne pregovore sa Kosovom


Predsednik Srbije Tomislav Nikolić govori na 67. zasedanju Generalne skupštine UN.
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić govori na 67. zasedanju Generalne skupštine UN.

U obraćanju Generalnoj skupštini UN, predsednik Srbije je kao konkretan predlog što se tiče Kosova naveo direktne pregovore Beograda i Pritšine na najvišem nivou.

Generalnu debatu je, posle isnošenja izveštaja Generalnog sekretara, Ban Ki Muna, otvorio predsedavajući Generalne skupštine UN-a Vuk Jeremić, i u uvodnom govoru istakao da Srbija danas stoji uzdignute glave iako je krajem prošlog veka potonula u podele i sukobe. Predsednik Srbije, Tomislav Nikolić govorio je treći, posle predsednice Brazila i predsednika Sjedinjenih Država, Baraka Obame, i u svom govoru ponovio stav da se Srbija zalaže za mirno rešavanje regionalnih pitanja, kao i da nudi konkretan predlog što se tiče Kosova – direktne pregovore Beograda I Prištine na najvišem nivou.

Predsednik Srbije, Tomislav Nikolić je najveći deo svog govora na Generalnoj skupštini posvetio odnosima Srbije i Kosova, rekavši da se Srbija zalaže za postizanje trajnog mira izmedju Srba i Albanaca kao I da se zalaže za direktne pregovore na najvišem nivou, ali bez zvaničnog priznavanja nezavisnosti Kosova.

“Imamo snažnu želju da se razgovori nastave u dobroj volji I dobroj nameri, imajući u vidu, pored ostalog, I činjenicu da je važno održati dinamiku evrointegracija Srbija I Zapadnog Balkana kako bi se dugoročno obezbedili napredak i stabilnost čitavog regiona. Srbija nudi konkretan predlog – direktne pregovore na najvišem političkom nivou.”

Što se tiće Evropske unije, Nikolić je istakao da Srbija najiskrenije želi da postane ranopravna članica kao i da će strpljivo graditi odnos poverenja I mira u regionu koji je opterećen teškom istorijom.

“Do sada smo učinili dosta toga na sprovodjenju reformi, borbe protiv kriminala I korupcije, usaglašavanju zakona o propisima EU. Srbija je u tom smislu učinila čak I više od zemalja koje su već članice Unije.”

Nikolić je povodom napada na američki konzulat u Bengaziju, Sjedinjenim Državama izrazio saučešće zbog ubistva američkog ambasadora Krisa Stivensa.

“Neodgovorni pojedinci izvrgavaju ruglu svetinje u koje ljudi veruju, ali neki, koji se osete povredjenim, reaguju neprimereno.”

Posle obračanja svetskim liderima na generalnoj debati u sedištu UN-a, predsednik Nikolič je u izjavi srpskim medijima ponovio stav da razgovori Srbije I Kosova moraju da se podignu na viši nivo i da stara praksa više ne može da se toleriše.

“Više ne može da se desi da jedna osoba ili politička stranka pregovaraju u ime Srbije Pregovori occigledno moraju da se podignu na viši nivo kako se ne bismo zaklanjali iza onih koji te pregovore vode, a da odlučujemo mi".

Istakavši da Srbija mora da sprovede postignute sporazume sa Kosovom, Nikolić je podsestio da ubuduće neće biti dogovora kojim se ispunjavaju samo želje albanske strane.

Tomislav Nikolić je na kratko razgovarao sa američkim predsednikom tokom sinoćnjeg prijema koji je organizovao Barak Obama, i prema njegovim rečima, Obami je takodje preneo isti stav u vezi sa rešavanjem situacije na Kosovu jer, kako kaže, on ne govori različite stvari američkom predsedniku, ruskom predsedniku i gradjanima Srbije.

Srpski predsednik je takodje čestitao Vuku Jeremiću stupanje na funkciju predsedavajućeg Generalnom skupštinom UN i ocenio da to predstavlja veliku čast za Srbiju.

Inače Jeremić je na početku zasedanja kao temu za ovogodišnju generalnu debatu predložio “Rešavanje medjunarodnih sporova mirnim sredstvima” i istakao da rešenja mogu biti legitimna samo ukoliko se odreknemo jednostranih poteza. On je takodje podsetio da je Srbije, zemlja osnivač Ujedinjenih nacija, imala probleme, kao i uostalom sve druge zemlje, ali da danas ponovo stoji pred svetom uzdignute glave.

“Odlučni smo u nameri da doprinesemo zajedničkom interesu čovečanstva, kao odgovoran gradjanin planete posvećen viziji sveta u kome vlada mir zasnovan na medjunarodnom pravu.”

Tomislav Nikolić je ovih dana imao brojne bilateralne susrete, a očekuje se da se u narednih nekoliko dana sastane i sa visokom predstavnicom Evropske Unije za spoljnu politiku i bezbednost, Ketrin Ešton. Ona se juče inače sastala sa premijerom Kosova Hašimom Taćijem posle čega je izjavila da će biti potrebne teške odluke i u Beogradu i u Prištini što se tiče nastavka dijaloga.
XS
SM
MD
LG