Linkovi

Ostaci sa Titanika izloženi u Las Vegasu


Replika grandioznih stepenice koje mnogi prepoznaju iz filma Titanik, sada može da se vidi na izložbi u hotelu Luksor u Las Vegasu
Replika grandioznih stepenice koje mnogi prepoznaju iz filma Titanik, sada može da se vidi na izložbi u hotelu Luksor u Las Vegasu

Kad je prekookeanski brod Titanik udario u ledeni breg i potonuo na svom prvom putovanju 1912. godine poginulo je preko 1500 putnika. Bila je to jedna od najtežih mirnodopskih katastrofa u istoriji. 1997. godine snimljen je istoimeni film o toj tragediji. Priča o Titaniku ponovo je predstavljena na izložbi u jednom hotelu u Las Vegasu.

Svaki posetilac izložbe u hotelu Luksor, prilikom ulaska dobija kartu sa imenom jednog od putnika sa Titanika.

Posetioci ulaze na izložbu kao da se ukrcavaju na prekookeanski brod 14. aprila 1912. Oni prolaze pored skromne kabine treće klase pre nego što se nadju ispred elegantno nameštene kabine prve klase – koja se smatrala luksuznijom od bilo koje hotelske sobe tog doba.

Više od 300 izloženih eksponata pronadjeno je na dnu okeana kada je otkrivena olupina broda 1985. Nakit, predmeti za ličnu higijenu, porcelan i srebrnina prenose vremeplovom posetioce poput Erika Bara u prošlost.

"Kad vidite ove eksponate, to vas približava životu i tom brodu. Osećate se kao da ste bili na Titaniku sa tim putnicima", kaže Erik Bar.

Tu su izložene i replike. Najvrednije pomena su grandiozne stepenice koje mnogi prepoznaju iz filma Titanik.

"Bilo je neverovatno, posebno scena u kojoj dolaze u prvu klasu gde su te stepenice. Ovde lako možete da zamislite Roz iz filma kako silazi stepenicama. Bilo je fantastično", kaže Lori Meidment je iz Engleske

Kustos izložbe Rendi Dejl smatra fascinantnim deo brodskog trupa nazvan "velikim komadom“.

"To je jedini eksponat ove vrste na svetu. Najveći komad ikada donesen sa samog Titanika. Težak je 15 tona i širok osam metara. Ispunjava čitav jedan izložbeni prostor i kad udjete osećate 'biće' samog broda.“

Posetioci su pozvani da dotaknu i veštački ledeni breg kako bi osetili koliko je hladna bila voda kada je navodno neuništiv brod potonuo.

"Medju onima koji su izgubili život, većina se zapravo nije udavila već su stradali zbog hipotermije – organizam prestane da funkcioniše pošto je suviše hladno", priča kustos.

Emocionalno putovanje kroz ovu postavku završava se na mestu gde posetioci saznaju sudbinu putnika čiju su kartu dobili.

"Veoma edukativno i emocionalno iskustvo. Osećam kao da sam ja jedan od preživelih koji priča tu priču", kaže Bar.

Izložba se zatvara 2018. godine.

XS
SM
MD
LG