Linkovi

Susret Tilerson Ši Djinping u Pekingu


Kineski predednik Ši Djinping se rukuje sa državnim sekretarom Reksom Tilersonom, Peking, 19. mart, 2017.
Kineski predednik Ši Djinping se rukuje sa državnim sekretarom Reksom Tilersonom, Peking, 19. mart, 2017.

Američki državni sekretar Reks Tilerson i kineski predsednik Ši Djinping su danas saopštili da se raduju novoj eri saradnje izmedju dve zemlje.

Posle kratkog sastanka u Pekingu, Tilerson je rekao da se Sjedinjene Države raduju prvom ikada sastanku izmedju Šia i predsednika Donalda Trampa, što je očigledna referenca na nepotrvrdjen izveštaje planova Trampa i Šia da se sastanu na Floridi narednog meseca.

"Predsednik Tramp veoma visoko ceni komunikacije koje su već odigrale izmedju vas i njega, posebno dugačak telefonski razgovor gde je bilo dugih razmena gledišta u cilju poboljšanja razumevanja načina na koji Kina gleda na odnose sa Sjedinjenim Državama kao i sa predsednikom Trampom. On se raduje poboljšanju tog razumevanja i prilici za posetu u budućnosti."rekao je Tilerson.

Ši je ponovio komentare iz prošlomesečnog telefonskog razgovoara sa predsednikom Trampom kada su se dvojica lidera složila da sprovedu dalju američko kinesku saradnju istakavši: " Moramo da uložimo zajednička nastojanja u cilju unapredjenja odnosa Kine i Sjedinjenih Država i verujemo da možemo da obezbedimo da se odnosi kreću napred na konstruktivan način u novoj eri."

Nije bilo spomena spornih pitanja u regionu niti u odnosima izmedju Pekinga i Vašingtona.

XS
SM
MD
LG