Linkovi

Tilerson stigao u Moskvu bez podrške za sankcije Rusiji


Američki državni sekretar na aerodromu Vnukovo u Moskvi
Američki državni sekretar na aerodromu Vnukovo u Moskvi

Američki državni sekretar Reks Tilerson stigao je u Moskvu sa mnogo manje „municije“ nego što su se Vašington i London nadali da će imati, u pokušaju da ubede Rusiju da prekine sa podrškom sirijskom predsedniku Bašaru al Asadu.

Na sastanku u italijanskom gradu Luka, ministri G7 nisu uspeli da se usaglase oko uvođenja sankcija za rusku i sirijsku vojsku, uz argument da istraga treba da pokaže ko je prošle nedelje napao civile u Siriji hemijskim oružjem.

Ne možemo da dopustimo da se ovo ponovo desi”, rekao je američki državni sekretar Reks Tilerson pre nego što je otputovao u Moskvu. “Želimo da olakšamo patnju sirijskog naroda. Rusija u tome može ubuduće da igra važnu ulogu. Ili može da nastavi da podržava sirijski režim, ali ja ne verujem da će to Rusiji dugoročno koristiti”, uveren je američki državni sekretar.

Planirano je da se Tilerson u Moskvi sastane sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovim.

Ruski predsednik Vladimir Putin, koji je u Moskvi razgovarao sa italijanskim predsednikom Serđom Matarelom, poručio je da će se Rusija apelovati na Ujedinjene nacije da istraže napad hemijskim oružjem u Siriji. Putin je ranije odbacio tvrdnje da iza napada stoji režim Bašara el Asada.

XS
SM
MD
LG