Linkovi

Tilerson: jači pritisak na Islamsku državu


Američki državni sekretar Reks Tilerson na antiterorističkoj konferenciji u Vašingtonu
Američki državni sekretar Reks Tilerson na antiterorističkoj konferenciji u Vašingtonu

Američki državni sekretar Reks Tilerson izjavio je da Sjedinjene države žele potpuni poraz Islamske državu u Iraku i Siriji. Tilerson je bio domaćin jučerašnjeg sastanka koalicije koja se bori protiv Islamske države u Vašingtonu, a dan ranije prisustvovao je i početku pete runde pregovora o Siriji u Ženevi, u kojima posreduju Ujedinjene nacije. Predstavnici sirijske vlade i opozicije postigli su mali napredak u razgovorima ranije ove godine, a sada razgovaraju o načinu vladavine, ustavnim pitanjima, izborima I bezbednosti – i nadaju se da će naći zajednički jezik.

Uporedo sa pregovorima, nastavljaju se i borbe u Siriji. Prošle nedelje, pobunjenici su izveli prvi ozbiljniji napad u protekle četiri godine – i zauzeli teritoriju blizu Damaska. Vladine snage su, potom, granatirale to područje. Na severozapadu, koalicija predvođena Sjedinjenim državama, gađala je uporišta Islamske države u Raki. Reks Tilerson bio je domaćin antiterorističke konferencije u Vašingtonu.

I dalje razrađujemo detalje plana za Siriju, ali mogu reći da će Sjedinjene države pojačati pritisak na Islamsku državu i Al Kaidu. Takođe, prilikom prekida vatre, pokušaćemo da uspostavimo privremene bezbedne zone, kako bi izbeglice mogle da se vrate kući”, poručio je američki državni sekretar.

Za razliku od svog prethodnika, Tilerson nije komentarisao političku situaciju u Siriji.

Posao naše koalicije nije da izgradi ili rekonstruiše naciju. Naši dragoceni i ograničeni resursi se moraju iskoristiti za sprečavanje razvoja Islamske države i pomoć razorenim područjima da ponovo izgrade institucije i povrate stabilnost”, ocenio je Tilerson.

Mirovnim pregovorima u Ženevi prisustvuje i američki specijalni izaslanik za Siriju Majkl Retni. Ali, Rusija, Turska i Iran su bili aktivniji u podsticanju razgovora proteklih meseci. Rusija je vojno pomogla sirijskom predsedniku Bašaru El Asadu i tako mu omogućila da povrati veliki deo teritorije od opozicije.

Situacija na terenu će uticati na razgovore i ja nisam optimista. Jasno je da je politička tranzicija obavezna. Izaslanik Ujedinjenih nacija za Siriju Stefan de Mistura radi na tome. Ali, nisam optimista jer će Rusija i sirijska vlada to sigurno pokušati da opstruišu", smatra portparol opozicione Al-Rahman brigade Vael Alvan.

De Mistura se sastao i sa ruskim šefom diplomatije Sergejem Lavrovim u Moskvi, a pre nego što se vrati za pregovarački sto u Ženevi, razgovaraće i sa turskim zvaničnicima u Ankari.

XS
SM
MD
LG