Linkovi

Ofanziva na Tikrit zabrinula zvaničnike


Iračke snage i volonteri blizu Tikrita
Iračke snage i volonteri blizu Tikrita

Žestoka borba za irački grad Tikrit, koji je prošle godine zauzela Islamska država, podstakla je strahovanja u pogledu uloge Irana i produbljivanja sektaških podela

Dok bijesni bitka za Tikrit, između pripadnika Islamske države i iračkih bezbjednosnih snaga i šiitskih paravojnih jedinica, sve više raste zabrinutost u pogledu dva problema – uloge Irana i eventualnog produbljivanja sektaških podjela.

Višednevne borbe oko Tikrita nisu dovele do većeg napretka u sukobu sa Islamskom državom, koja je zauzela taj grad u junu prošle godine.

''Naše snage napreduju prema ranije utvrđenom planu, ali je napredak usporen zbog velikog broja bombi koje su postavili ekstremisti iz Islamske države”, kaže Abdul Amir al-Zaidi iz iračke vojske.

Neprijatelj je isti, ali je ova bitka protiv ekstremista drugačija. Nema američke podrške iz vazduha, dok pripadnicima šiitskih milicija na terenu pomažu Iranci. Saudijski šef diplomatije Saud al-Faisal rekao je juče da je situacija u Tikritu glavni primjer onoga od čega su strahovale Zalivske države – da Iran “preuzme” iračke snage. Još jedan povod za zabrinutost je sektaško nasilje. Sunitski lideri, među kojima je i irački veliki muftija šeik Abdul Mahdi Al-Sumaidaie, ističu da ih iračka vlada ne podržava.

“Vlada ne obraća pažnju na sunitska plemena, dok podržava pripadnike šiitskih paravojnih jedinica koji su došli iz svih krajeva da bi očistili zemlju od esktremista Islamske države, dok sunitska plemena nemaju oružje.”

“Već smo bili suočeni sa sektaštvom u Iraku i važno je da vlada te zemlje ne krene ponovo u tom pravcu", rekao je nedavno američki sekretar za odbranu Ešton Karter.

U Vašingtonu, sve su češća upozorenja vojnih lidera.

“Pažljivo pratimo situaciju i ako ovo postane izgovor za etničko čišćenje, onda naša kampanja ima problem i moraćemo da je korigujemo”, rekao je načelnik združenog Generalštaba američke vojske, general Martin Dempsi.

Oni koji predvode borbu šalju mješovite poruke. Irački premijer Hajder al-Abadi, kojeg podržavaju Sjedinjene Države, založio se za zaštitu civila ali i poručio da ne postoji neutralnost u borbi protiv ISIS-a. Ta izjava bi, prema mišljenju aktivista za zaštitu ljudska prava, mogla da se iskoristi kao opravdanje za nasilje.

“Čak smo nedavno vidjeli da te paravojne jedinice čine užasna djela nakon ovakvih operacija”, kaže Džo Stork iz Hjuman ratjs voča.

Među tim užasnim djelima su uništavanje domova i čak pogubljenja.Video, snimljen mobilnim telefonom, pojavio se ove nedelje na društvenima medijima, ali Glas Amerike nije mogao da potvrdi njegovu autentičnost ili datum. Na njemu se vidi kako muškarci, u uniformama sa iračkim oznakama, ubijaju jednog sunitskog dječaka.

“Ljudi koji čine ovakve zločine, moraju da snose posljedice. Međutim, to još nije slučaj”, naglašava Stork.

Dok se nastavljaju sukobi u sjevernom Iraku, zvaničnici pozivaju Iračane i Irance koji im pomažu na uzdržanost i odgovornost. Međutim, svi su svjesni da bi sektaška varnica mogla da plane u bilo kojem trenutku.

XS
SM
MD
LG