Linkovi

Cigarete i alkohol odgovorni za rak grla


Najveći broj slučajeva raka grla povezan sa prekomernim konzumiranjem cigareta i alkohola
Najveći broj slučajeva raka grla povezan sa prekomernim konzumiranjem cigareta i alkohola

Holivudski glumac Majkl Daglas postao je medjunarodni zaštitni znak za rak grla od kako je saopštio da ima tu bolest. Daglas je rekao da su mu lekari dali 80 odsto šanse da se izbori sa kancerom.

Majkl Daglas nije davao izjave novinarima na premijeri svog najnovijeg filma. Slavni glumac nije govorio dok je pozirao sa kolegama iz glumačke ekipe filma. Dobitnik Oskara je pod terapijom za rak grla. U svetu se godišnje ustanovi više od pola miliona slučajeva raka glave i vrata. Većina u zemljama u razvoju. To uključuje rak nosa, usta, grla i larinksa, odnosno glasnih žica.

Doktor Majkl Benindžer iz Klivlendske klinike opisuje upozoravajuće znake raka grla.

"Neobjašnjivu promuklost, posebno kod pušača, koja traje duže od dve do četiri nedelje trebalo bi ispitati. Bolno gutanje koje traje, trebalo bi takodje ispitati“, kaže dr Benindžer.

Nova studija Nacionalnog instituta za rak ustanovila je da su brojni slučajevi raka glave i vrata direktna posledica pušenja. Studija je pratila skoro pola miliona ljudi tokom pet godina. Ustanovljeno je da muškarci imaju veće šanse da dobiju rak glave ili vrata nego žene. Prekomerno konzumiranje duvana i alkohola su najveći faktori rizika.

Doktor Set Parmer iz Univerzitetske bolnice u Birmingemu u Velikoj Britaniji kaže da prekomerno konzumiranje alkohola i duvana drastično povećava rizik od dobijanja tih vrsta kancera.

"Ako prekomerno pijete i pušite, rizik da dobijete kancer usta je oko 26 puta veći nego kod nepušača i osoba koje ne konzumiraju alkohol“, upozorava dr Parmer.

Majkl Daglas dobija kombinaciju hemoterapije i zračenja, ali tretman takodje uključuje hiruršku operaciju. U najnovije tehnike spada robotička hirurška intervencija. Doktor Tod Hantli smatra da je to dobar način, jer se ona izvodi kroz grlo, bez pravljenja spoljnog reza.

"To ne izaziva ni približnu traumu za okolno tkivo, a za odredjene tumore u toj oblasti, omogućeno je potpuno odstranjivanje, često bez traheotomije, odnosno otvora u dušniku i bez upotrebe tube“, objašnjava dr Hantli iz bolnice "Vinsent" u Indijanapolisu.

Posle robotičke hirurške operacije pacijent provodi kraće vreme u bolnici, brže se oporavlja i nema ožiljke i deformacije na licu.

Da bi smanjili rizik od dobijanja raka glave ili vrata, lekari u celom svetu savetuju ljude da se klone pušenja i konzumiranja alkohola.

XS
SM
MD
LG