Linkovi

Amazon protiv Epla


Izvršni direktor Amazona, Džef Bezos predstavlja "Kindle Fire" u Njujorku, 28. septembar 2011.
Izvršni direktor Amazona, Džef Bezos predstavlja "Kindle Fire" u Njujorku, 28. septembar 2011.

Pre dve godine, kompanija Epl je sa Ajpedom (iPad) još jednom uspela da izazove revoluciju u načinu komunikacije, a i da zaradi nekoliko milijardi dolara. Ajped i dalje vlada tablet tržištem, međutim prema nekim prognozama njegov procenat će opadati do 2015. u korist Androida, mada će i dalje imati oko 50 odsto tržišnog udela. Kompanija Amazon je pre dva dana predstavila svoj tablet uređaj pod nazivom "Kindle Fire", za koji mnogi predviđaju da će uspeti da uđe u ozbiljnu trku sa Ajpedom.

Ajped je kralj tablet kompjutera – za 2 godine je prodato 25 miliona komada. Android tableti su uništeni, a Blekberijeva verzija jedva da je videla svetlost dana. Malo je reći da je ideja da se Ajpedu stane na put - suluda. Pa ipak, izvršni direktor Amazona, Džef Bezos sa nestrpljenjem je u sredu u Njujorku objavio - “Zove se Kindle Fire.”

"Kindle Fire" košta 199 dolara, veličine je 7 inča, odnosno 18 centimetara i nudi besplatan prostor za čuvanje informacija, na tzv. “klaudu”. Kompanija Amazon se relativno kasno pojavila na tablet tržištu, ali iako ne uspe da potisne Ajped sa prvog mesta, "Kindle Fire" će svakako izvršiti pritisak na konkurenciju.

“Epl je i dalje broj 1, ali Amazon je na ubedljivom drugom mestu”, kaže Sara Rotman Eps, analitičarka istraživačke firme “Forester”.

Džef Bezos kaže da je Amazon oduvek korisnicima nudio vrhunske proizvode istakavši da je cena "Kindle Fire"-a 199, a ne 300 dolara kako su neki analitičari predviđali.

Šta dobijate? 18 miliona pesama, filmova, TV emisija, aplikacija i video igara”, kaže izvršni direktor Amazona.

Eps kaže da je Amazon vodeći na tržištu što se tiče sadržaja i usluga, što znači da je "Kindle Fire" već ispred drugih konkurenata. Amazon je npr. nedavno sklopio ugovor sa TV mrežom FOX od koje će dobijati filmove i serije, koje će zatim dodati svojoj kolekciji od nekoliko miliona već dostupnih sadržaja.

“Korisnici moraju da priđu ovom proizvodu kao tabletu na kojem će moći da proveravaju imejl, pretražuju internet, igraju video igre i sl. Ako to očekuju od 'Kindle Fire' onda će biti vrlo zadovoljni”, smatra Sara Eps.

"Kindle Fire" za sada može samo da se naruči, a očekuje se da će se pojaviti u prodavnicama 15. novembra. Eps smatra da će tako kasno pojavljivanje u prodaji negativno uticati na prazničnu prodajnu sezonu, ali predviđa da će do kraja godine biti prodato oko 3 miliona komada.

Stručnjaci takođe ističu da konkurentski proizvođači nisu uspeli da privuku korisnike jer su cenom parirali Ajpedu, ali ne i sadržajem. Amazonov tablet s druge strane, iako nema mogućnosti koje većina drugih ima, kao što je kamera i podrška za 3G - najverovatnije će biti izbor većine korisnika i to zbog niske cene i dobre prodajne mreže.

XS
SM
MD
LG