Linkovi

Smenjena premijerka Tajlanda


Smenjena premijerka Tajlanda Jingluk Šinavatra
Smenjena premijerka Tajlanda Jingluk Šinavatra

Ustavni sud jednoglasno je odlučio da je premijerka Jingluk Šinavatra prekšila ustav kada je 2011. iz stranačkih interesa, premestila šefa Službe bezbednosti na drugi položaj

Vlada Tajlanda imenovala je novog vršioca dužnosti premijera nakon što je Ustavni sud te zemlje smenio premijerku Jingluk Šinavatru i nekoliko članova njenog kabineta zbog zloupotrebe položaja.

Njeno mesto zauzeće dosadašnji ministar trgovine Nivatamrong Bosongfajsan. Sud u Bangkoku jednoglasno je odlučio da je premijerka Jingluk prekšila ustav kada je 2011. iz stranačkih interesa, premestila šefa Službe bezbednosti na drugi položaj.

Premijere u Tajlandu obično bira donji dom parlamenta, koji je međutim raspušten prošle godine nakon što je Jingluk sazvala prevremene izbore u pokušaju da reši političku krizu u zemlji.

Smenjena premijerka, koja se juče sama branila pred sudom, priznala je poraz u današnjem govoru, ali i poručila da nije uradila ništa pogrešno.

Njene pristalice tvrde da su optužbe politički motivisane. Takođe su najavile da će održati velike demonstracije zbog odluke o smeni, što je podstaklo strahovanja od izbijanja novog nasilja. U šestomjesečnim antivladinim protestima već je poginulo više od 20 osoba.
XS
SM
MD
LG