Linkovi

Terzić: Nezaposlenost - glavni ekonomski problem SAD


Terzić:
Terzić:

"Koji su glavni ekonomski problemi SAD i šta bi moglo da se učini da se stanje poboljša?" Kolega Branko Mikašinović zamolio je za mišljenje ekonomskog eksperta u firmi “Delojt i Tuš”, Branka Terzića.

Terzić: „Najveći problem je nezaposlenost od 9,6 odsto, što je vrlo visok nivo u poređenju sa istorijskim prosekom od ispod četiri odsto. Svaki četvrti Amerikanac, odnosno oko 35 miliona radno sposobnih građana, nije u jednom periodu tokom protekle tri godine imao posao. To je sada dominantna politička tema. Drugi problem je to što i preduzeća i pojedinci ne troše dovoljno."

Glas Amerike: Po vašem mišljenju kakve mere bi trebalo preduzeti radi unapredjenja američke ekonomije?

Terzić: "Potrošnja i poslovnog i potrošačkog sektora morala bi da se poveća i dostigne nivo pre recesije. Drugo, neophodna je poreska sigurnost. Sada se govori o porezima koje bi pojedinci i poslovni sektor mogli da plaćaju u budućnosti, što otežava donošenje važnih finansijskih odluka. Neki ekonomski eksperti procenjuju da poslovni sektor raspolaže gotovinom od dve hiljade milijardi dolara, koja bi mogla da bude uložena u kupovinu nove opreme, u povećanje trajno investiranog kapitala kompanije, itd. I stambeni sektor je u silaznoj spirali. Od 2005. godišnje se gradilo oko dva miliona kuća, dok je 2009. taj broj opao na 500 hiljada. Proizvodnja automobila je takodje smanjena. Mi imamo kapacitet da proizvodimo 17 miliona automobila godišnje, a prošle godine je prodato samo 10 miliona automobila. To su neki od problema koji se odnose i na korporacije i na pojedinačne potrošače."

Glas Amerike: Kako biste uporedili ekonomsku sitaciju u SAD sa drugim vodećim ekonomskim zemljama sveta?

Terzić: "Najniža stopa ekonomskog rasta u SAD bila je 1,7 odsto, registrovana u prošlom kvartalu, dok je krajem 2009. ta stopa iznosila 5 odsto. Istorijski gledano, prosečan ekonomski rast u SAD tokom proteklih 50 godina iznosio je 3,3 odsto. Ekonomski rast od 1,7 odsto je isti kao u Srbiji prošle godine. S druge strane, kineska privreda je prošle godine je porasla za 11 odsto, a nemačka za 9 odsto, kao i indijska i tajlandska privreda. Mi moramo da povećamo naš ekonomski rast na bar 3 odsto, a kada se to dogodi, doći će do povećanja broja radnih mesta i povećanja obima proizvodnje."

Glas Amerike: Ako se ekonomska situacija u SAD ne poboljša, kakav bi uticaj to moglo da ima na kongresne izbore u novembru?

Terzić: "Mediji su puni komentara o tome kako bi visoka stopa nezaposlenosti i opšta zabrinutost za ekonomiju mogli da utiču na novembarske izbore. Rasprostranjeno je mišljenje da će demokrate izgubiti izvestan broj mesta, koja će dobiti opozicioni republikanci. Tradicionalno, izmedju predsedničkih izbora, bez obzira ko je predsednik, obično njegova stranka gubi na novembarskim izborima, a protivnička dobija. Suštinsko pitanje je koliko će mesta demokrate izgubiti, da li će dobitak republikanaca biti takav da će oni u Kongresu imati presudnu moć ili će doći do pat pozicije, koja bi mogla da parališe proces donošenja odluka."

XS
SM
MD
LG