Linkovi

Nova upozorenja na terorizam


Glavna željeznička stanica u Londonu
Glavna željeznička stanica u Londonu

Japan je danas upozorio svoje državljane na mogućnost terorističkog napada u Evropi, savetujući im da budu oprezni u javnom prevozu i tokom posete turističkim atrakcijama. Isto upozorenje juče je uputio američki Stejt department, sa savetom hiljadama američkih turista koji putuju u Evropu da budu izuzetno oprezni, uzevši u obzir da obaveštajni podaci ukazuju na moguće terorističke napade na sisteme javnog prevoza i turističke objekte u evropskim zemljama. Slično upozorenje je već izdala Britanija, a danas im se pridružila i Švedska.

U neuobičajenom vladinom upozorenju, upućenom stotinama hiljada američkih državljana koji žive u Evropi ili je obilaze, navodi se da bi trebalo da budu svjesni okruženja i preduzmu odgovoarajuće bezbjednosne mjere kako bi se zaštitili tokom putovanja. Državni sekretarijat međutim dodaje da svrha upozorenja nije da prekine putovanje Amerikanaca u evropske zemlje.

“I dalje možete da putujute i budete bezbjedni. Samo morate da budete mudri”, smatra bivši agent FBI Džek Klunen.

Vlada savjetuje Amerikance da se prijave u američkoj ambasadi, izbjegavaju javne okupljanja i drže se podalje od ostavljenih paketa. Analitičari smatraju da je upozorenje, izdato nakon nedjelja konsultacija Bijele kuće i američke obavještajne zajednice, opravdano.

“Ne remetite im život, a imajući u vidu trenutnu političku realnost u Sjedinjenim Državama, izvršna grana jednostavno nema mnogo izbora”, ističe ekspert za nacionalnu bezbjednost Toni Kordsman.

Obavještajni zvaničnici navode da ne postoje nove, određene prijetnje, ali da postoji zabrinutost da teroristi, uz podršku Osame bin Ladena, planiraju napade na javnim mjestima slične terorističkim napadima 2008. u Mumbaju u Indiji. Većina američkih turista međutim nije spremna da, zbog moguće prijetnje, promijeni planove za putovanje.

Planirali smo ovaj put gotovo godinu i ne namjeravamo da odustanemo”, ističe Fernando Maestre.

“Upozorenja su privremena. Mislim da Austrija nije jedna od zemalja koja se suočava sa problemima. Češće se pominju Njemačka, Engleska, Francuska… Tako da nisam zabrinut”, smatra Amerikanac Erik Glas koji živi u Austriji.

“Nisam zabrinuta zbog upozorenja. Ne bi trebalo da živimo u strahu. Ukoliko prestanemo da putujemo, neprijatelj je pobijedio. Život mora da se nastavi”, kaže Dženifer Meki.

Američke aviokompanije saopštile su da će nastaviti redovno da posluju i da ne planiraju da odlažu ili otkazuju letove. Takođe su istakle da će putnicima biti naplaćene uobičajene dažbine, ukoliko žele da promijene plan puta.

Upozorenje Stejt dipartmenta na opreznost, koje će važiti do kraja januara, ipak je blaže od zvaničnog poziva Amerikancima da ne putuju u Evropu. Pojedini eksperti vjeruju da bi jučerašnje saopštenje američke vlade ipak moglo da nanese štetu krhkoj evropskoj ekonomiji, teško pogođenoj dužničkom krizom.

XS
SM
MD
LG