Linkovi

Terorizam glavna, klimatske promene sporna tema G7


Predsednik SAD u društvu evropskih lidera u gradu Taormina na Siciliji
Predsednik SAD u društvu evropskih lidera u gradu Taormina na Siciliji

Predsednik Donald Tramp izjavio je da će terorizam i Severna Koreja biti najvažnije teme na samitu lidera zemalja Grupe 7 na Siciliji. Medjutim klimatske promene su takodje važna, ali i sporna tema ovog skupa.

Američkog predsednika pozdravio je italijanski predsednik vlade Paolo Đentiloni tokom formalnog otvaranja samita. Pred početak sastanka, predsednik Donald Tramp rekao je da bi samit mogao da ima poseban fokus na problem Severne Koreje. Mada bi terorizam takođe mogao da bude glavna tema za lidere tokom dva dana razgovora na italijanskom ostrvu, Tramp je rekao da severnokorejske nuklearne probe i razvoj balističkih raketa predstavljaju veliki problem za svetske lidere. On je istakao da bi broblem trebalo rešiti. Trgovina je još jedna tema o kojoj razmišljaju Trampove kolege koje su se okupile u letovalištu Taormina. Na konferenciji za novinare, predsednik Evropskog saveta Donald Tusk istakao je Trampovu rešenost za borbu protiv terorizma.

Bio sam impresioniran odlučnošću i snagom predsednika Trampa kada je reč o borbi protiv terorizma. Potpuno sam se složio sa njim kada je rekao da bi međunarodna zajednica, G7, Sjedinjene Države, Evropa trebalo da budu odlučne, čak brutalne u odnosu na terorizam i Islamsku državu. Predsednik Tramp je takođe bio veoma odlučan u odnosu na Severnu Koreju i u tom smislu on može da računa na nas.”

Tramp se, međutim, ne slaže da drugim liderima po pitanju klimatskih promena. Tokom svoje predsedničke kampanje, u kojoj je izneo niz kontroverznih stavova, Tramp je tvrdnju da su ljudi izazvali globalno otopljavanje označio kao prevaru. Medjutim, Grupa 7 već niz godina prepoznaje pretnju klimatskih promena ali bi američki zvaničnici mogli bi da pokušaju da ublaže ton zaključaka u završnom dokumentu samita u Taormini.

XS
SM
MD
LG