Linkovi

Tenzije posle samita EU


Britanski premijer Dejvid Kameron stiže na samit u Briselu u nedelju, 23. oktobra 2011.
Britanski premijer Dejvid Kameron stiže na samit u Briselu u nedelju, 23. oktobra 2011.

Francuski predsednik Nikola Sarkozi i britanski premijer Dejvid Kameron sukobili su se na sastancima o evru održanim proteklog vikenda u Briselu. U isto vreme, poslanici britanskog parlamenta raspravljaju o predlogu da se raspiše referendum o tome da li Britanija uopšte treba da ostane u Evropskoj uniji.

Uprkos jedinstvu koje je javno iskazano na samitu proteklog vikenda, tenzije i dalje “ključaju” ispod površine. Naslovi u francuskoj štampi ukazuju na razdor izmedju njihovog predsednika i nemačke kancelarke Angele Merkel.

Francuski ministar finansija Fransoa Baroan u ponedeljak je insistirao da se razgovori kreću u dobrom smeru.

"Ako bi neko rekao da smo od prošlog petka napredovali za dve trećine, mislim da bi to bila poštena ocena. Dogovorili smo se o isplati poslednje tranše prethodnog plana spasavanja Grčke i postigli sporazum o nivou dokapitalizacije banaka da bi se reagovalo slučaju bilo kakvog potresa”

Evropske banke biće primorane da obezbede stotinu milijardi evra novog kapitala da bi se zaštitile od gubitaka. Uz to, od kreditora će se zatražiti da otpišu mnogo više od 21 odsto grčkog duga, koliko je dogovoreno u julu.

Najveću prepreku predstavlja potreba da se ojača evropski fond za finansijsko spasavanje. Analitičari kažu da je trenutna suma od 440 milijardi evra premala da se spasu Španija ili Italija, u slučaju da zapadnu u nevolju.

Francuski predsednik Nikola Sarkozi predložio je novi način za podizanje prihoda EU.

“Podsetili smo sve naše evropske partnere da se zalažemo za uvodjenje poreza na finansijske transakcije. To je obaveza koju smo se zajednički prihvatili i mi ćemo se toga držati”.

Britanija, koja nije deo evrozone, protivi se takvom porezu, jer se njena ekonomija u znatnoj meri oslanja na finansijske usluge. Premijer Dejvid Kameron kaže da članice koje koriste jedinstvenu valutu ne bi trebalo da diktiraju politiku celoj Uniji.

"Promena sporazuma može da se dogodi samo ako se o tome složi svih 27 članova EU, a svaka promena sporazuma, kao što je bilo u slučaju poslednje promene, prilika je za Britaniju da se bori za svoj nacionalni interes”.

Tenzija izmedju Britanije I Francuske raste. Neki mediji su preneli da je Sarkozi britanskom premijeru rekao – doslovno - “dozlogrdilo mi je da nas kritikuješ i govoriš nam šta da radimo”.

U medjuvremenu, Kameron bije evropsku bitku i u inostranstvu i kod kuće. Pobunjeni poslanici iz njegove Konzervativne stranke žele da se raspiše nacionalni referendum o izlasku iz Evropske unije. Premijer kaže da je Evropa uzburkana i da sada nije vreme da Britanija izaziva dodatne probleme. Evropski lideri ponovo se sastaju u sredu da dovrše sporazum o spasavanju Grčke. Mnogi se nadaju da će to označiti početak kraja evropske dužničke krize.

XS
SM
MD
LG