Linkovi

Oporavak tekstilne industrije u SAD


Roboti u kompaniji National Spinning u Burlingtonu, u Severnoj Karolini
Roboti u kompaniji National Spinning u Burlingtonu, u Severnoj Karolini

Američka tekstilna industrija pokazuje znake rasta, uz novu tehnologiju ali i znatno manji broj radnika nego u prošlosti.

Posle višedecenijskog pada proizvodnje, američka tekstilna industrija ponovo pokazuju znake rasta i mnoge fabrike takmiče se sa proizvodnjom u zemljama u kojima se plaćaju niske nadnice, kao što je Kina. Novinar Glasa Amerike Brajan Paden izveštava iz Severne Karoline, gde je tekstilna industrija bila dominantna, a sada se oporavlja koristeći tehnologiju, ali i zapošljavajući znatno manji broj radnika nego u prošlosti.

Težak teret u fabrici kompanije “National Spinning” u Burlingtonu u Severnoj Karolini uglavnom podižu roboti. U toj fabrici se u razne boje farba više od 110 tona prediva, koje se potom šalje šalje proizvođačima odeće i presvlaka za nameštaj, kako u SAD tako i širom sveta. Majkl Hankensen je jedan od samo dvojice tehničara, koji servisiraju mašine za farbanje.

“Kao što vidite, većina ovog materijala je veoma teška, glomazna, i da bi ga premestili s jedne strane na drugu, na način kako to čine roboti, bila bi potrebna armija muškaraca”.

Tehnologija pomaže da se premosti razlika između fabrika u inostranstvu, koje zapošljavljaju radnike za samo nekoliko dolara dnevno, i ove fabrike u Severnoj Karolini, gde stotinak radnika zarađuje izmedju 10 i 20 dolara na sat. Menadžer fabrike Ed Etkins kaže da je važno da se ograniče troškovi proizvodnje, ali da kompanija mora takođe da obezbedi bolji kvalitet i bolje usluge da bi se takmičila na globalnom tržištu.

“Mi smo uveli raznovrsnost, potražili one koja zavise od brzog reagovanja, što može da se postigne američkim proizvodima, na manjim tržištima. Mi ne pokušavamo da konkurišemo u oblasti opšte proizvodnje pamuka ili nečeg tome sličnog, jer u tome nije naša snaga”.

Urušavanje jedne fabrike za proizvodnju odeće u Bangladešu prošle godine, kada je poginulo više od 1.000 radnika, ilustruje tragične posledice oslanjanja na partnere, koji nastoje da smanje cenu proizvoda žrtvujući zdravlje i bezbenost svojih zaposlenih.

Predsednik nezprofitnog Saveta za konkurentnost, Debra Vins-Smit, kaže da budućnost tekstilne industrije leži u inovaciji, a ne niskim platama.

“Kompanije i preduzeća premeštaju svoje osnovne aktivnosti tamo gde imaju stručnu radnu snagu, gde imaju inovativni talenat i gde su u stanju da razviju sledeću generaciju inovacija, koje pokreću proizvodnju”.

Sa 23 novoizgrađene fabrike u protekle tri godine, i povećanim izvozom za 30 odsto, tekstilna industrija u SAD definitivno je na putu oporavka.
XS
SM
MD
LG