Linkovi

Ubijena dvojica napadača u Teksasu


Policija se obraća učesnicima izložbe i takmičenja u izradi karikatura proroka Muhameda, u Garlandu u Teksasu, 3. maja 2015.
Policija se obraća učesnicima izložbe i takmičenja u izradi karikatura proroka Muhameda, u Garlandu u Teksasu, 3. maja 2015.

Američke federalne vlasti istražuju dvojicu napadača koje je ubila policija u Teksasu, nakon što su otvorili vatru ispred centra u kojem je održano takmičenje i izložba karikatura proroka Muhameda.

Policija pokušava da utvrdi motiv napada odnosno da li je riječ o terorizmu.

Istražitelji FBI prikupljaju dokaze na mjestu sinoćnjeg napada u gradu Garlandu, nedaleko od Dalasa.... U međuvremenu, agenti u Finiksu, u saveznoj državni Arizon, pretresaju stan napadača koji su otvorili vatru ispred centra “Kertis Kalvel“, u kojem se održavala konferencija o karikaturama proroka Muhameda.

„Obojica su živjela u Finiksu. FBI je uz lokalnu policiju pretražio njihovu imovinu da bi utvrdio da li je još neko stanuje tu. Prikupljaju se i dokazi da bi se pomoglo u istrazi koju sprovode FBI i lokalna policija u Dalasu“, rekao je Džon Janareli iz Federalnog istražnog biroa.

Dvoijca muškaraca dovezla su se na parking ispred jednog od ulaza u zgradu, koji je blokirala policija.

Bili su naoružani automatskim puškama i počeli su da pucaju na policijsko vozilo. Policajac koji je bio u tom automobilu uzvratio je i upucao napadače. Specijalne snage su reagovale veoma brzo i pomogle da se obezbijedi mjesto napada. Obojica muškaraca preminula su na ulici blizu njihovog automobila”, rekao je portparol policije u Galrandu Džo Harn.

Tijela napadača bila su ostavljena blizu automobila, sve dok specijalne jedinice nisu obezbijedile vozilo, u kojem je pronađena municija, ali ne i eksplozivi. Policajac Brus Džojner lakše je povrijeđen i već je pušten iz bolnice.

Jedan od napadača identifikovan je kao tridesetogodišnji Elton Simson, protiv kojeg se vodila istraga u vezi za terorizmom. Drugi osumnjičeni je njegov cimer Nadir Sufi. Učesnici kontroverznog skupa evakuisani su ubrzo nakon pucnjave.

“Bilo je zastrašujuće. Čuli smo pucnjavu i policija je odjednom bila svugdje”, kaže jedan od očevidaca.

Bijela kuća saopštila da nadležni organi redovno obaveštavaju predsednika Baraka Obama o istrazi incidentau Teksasu, te da ništa ne može da bude opravdanje za nasilje

Takmičenje je organizovala Inicijativa za odbranu američkih sloboda, koja je sponzorisala anti-islamske reklame širom zemlje i koja je označena kao anti-muslimanska ektremistička organizacija.

Organizatori su naveli da je cilj događaja, čije je obezbjeđenje planirano više mjeseci, bilo promovisanje sloboda govora, dok je za najbolji crtež ili karikaturu proroka ponuđena nagrada od 10 hiljada dolara.

Prikazivanje Muhamedovog lika smatra se bogohuljenjem u islamu i zapadnjačke karikature su u prošlosti bile često povod za prijetnje ili napade radikala. U januaru, islamisti su ubili 12 osoba u napadu na redakciju francuskog satiričnog lista Šarli Ebdo u Parizu.

Jedan od glavnih govornika na konferenciji u Teksasu bio je holandski političar Gert Vilders, kritičar islama, koji je prošle nedelje rekao da bi Sjedinjene Države trebalo da zabrane ulazak muslimanskim imigrantima.

XS
SM
MD
LG