Linkovi

Tehnologija u službi restauracije


Konzervatori u Naconalnoj galeriji umetnosti u Vašingtonu
Konzervatori u Naconalnoj galeriji umetnosti u Vašingtonu

Konzervatori dela starih majstora koriste mikroskope, infracrvene fotoaparata i rendgenske zraka da bi videli ispod spoljašnjeg sloja boje. No, sama restauracija se ipak obavlja ručno.

Španski umetnik El Greko je krajem 16. veka naslikao delo ogromnih dimenzija, metar sa dva, i sliku nazvao “Sveti Martin i prosjak”. U prvoj polovini 20. veka platno je preliveno zaštitnim lakom koji je međutim tokom nekoliko decenija izazvao promenu boja na slici. Konzervatori u Nacionalnoj umetničkoj galeriji, ovde u Vašingtonu, sada restauriraju ovu sliku pripremajući je za seriju izložbi koje će biti održane u znak proslave 400 godina od smrti ovog poznatog slikara.

Konzervator u Nacionalnoj galeriji umetnosti, En Hanigsvold strpljivo čisti platno milimetar po milimetar, često menjajući vatu na čačkalici.

Ona kaže da je sliku čuvenog renesansnog umetnika, poznatog po nadimku El Greko, trebalo restaurirati jer je zaštitno sredstvo počelo da žuti tokom godina, što menja boje na slici.

“Bela boja je počela da žuti, plava da prelaze u zeleno. To umrtvljuje izražajnost tonova koju je umetnik želeo da postigne”.

Pred početak restauracije, naučnici su pažljivo ispitali sliku tražeći moguća oštećenja i promene na originalu. Instrumenti poput mikroskopa, infracrvenih fotoaparata i rentgenskih zraka omogućili su im da vide i ispod spoljašnjeg sloja boje. Analizom se jasno vidi kako je El Greko menjao određene delove svog dela.

“Vidi se kako je na početku uzda bila postavljena malo više i verovatno zbog toga što neke boje postaju prozirnije tokom vremena, možemo da vidimo ovu liniju”, priča En Haningsvold.

Umetničko delo je analizirano uz pomoć tehnologije, međutim restauracija mora da se obavi ručno. Hanigsvold kaže da već oko godinu dana radi na slici “Sveti Martin i prosjak” postepeno otkrivajući originalnu lepotu.

“Dubina, tj. pozadina slike odjednom izgleda kao da počinje još više da se povlači, dok prednji deo postaje isturen, i kao što se ovde vidi, bele boje postaju dramatične i dominantne, a kontrasti između ove prelepe plave i bele postaju moćniji nego ranije”.

Posle čišćenja slike, konzervatori su naneli još jedan proizvod moderne tehnologije – sintetički lak koji je imitacija smole, s tim što ova supstanca vremenom neće menjati boju.

Platno je sada spremno za pakovanje i slanje u Toledo u Španiji - grad odakle je i došlo, gde će biti deo izložbe kojom se obeležava 400 godina od El Grekove smrti.
XS
SM
MD
LG