Linkovi

Prva pobeda Pokreta čajanka


Senator Mič Mekonel (centar) promenio svoju politiku u vezi sa programima za finansiranje projekata u državama pojedinačnih članova Kongresa, 15. novembar 2010.
Senator Mič Mekonel (centar) promenio svoju politiku u vezi sa programima za finansiranje projekata u državama pojedinačnih članova Kongresa, 15. novembar 2010.

Svega par nedelja posle kongresnih izbora, Pokret čajanka već je odneo prvu pobedu pridobivši glasove republikanaca za svoj predlog za ukidanje specijalnih fondova za finansiranje programa u okruzima pojedinih članova Kongresa.

Nekoliko sati sa 13 novih republikanskih senatora, bilo je dovoljno da lider republikanca Mič Mekonel popusti pred zahtevom, koji je na vrhu liste Pokreta "čajanka".

"Pridružujem se kolegama u Predstavničkom domu u podršci moratorijumu na finansiranje okruga pojedinih članova Kongresa“, izjavio je senator Mekonel.

Ovo je potpuni preokret Mekonelove politike, koji je, kao i većina republikanaca, dugo branio taj program. Za pristalice Pokreta "čajanka", koji su inače održali miting na Kapitol hilu sa kongresmenkom Mišel Bakmen, taj program je simbol prekomernog trošenja vladinog sektora.

“Ovo je sumanuta ekonomija, sumanuta politika i to ne predstavlja ono za šta se mi zalažemo. U grad je stigao novi šerif, koji će da razgovara sa američkim narodom”, poručila je Mišel Bakmen.

Međutim, finansiranje pojedinačnih okruga je program koji su dugo primenjivale obe stranke. Jedan od najpoznatijih je bio republikanski projekat nazvan “most na Aljasci koji ne povezuje ništa”. Samo prošle godine, senator Mekonel je lično uložio 113 miliona dolara u 58 različitih projekata u njegovoj državi, čime se hvalio u kampanji za reizbor 2008.

“Obezbedio sam milione dolara za univerzitet severnog Kentakija”, rekao je Mekonel.

Preokret u Mekonelovoj politici usledio je pošto je predsednik Obama podržao ukidanje tih specijalnih programa, iako su se demokrate u Predstavničkom domu ogradile od toga. Ili kako je to demokratski lider Heri Rid rekao – “senator Rid se neće izvinjavati što je pomogao stanovnicima Nevade”. Demokrata Mark Judal je međutim podržao moratorijum na ovaj program, što je izazvalo pozitivnu reakciju Kler Mekeskil, koja je pored Judala, jedini demokrata u Senatu koji podržava ukidanje programa.

XS
SM
MD
LG