Linkovi

"Tanka većina DPS-a i ubjedljiva pobjeda NATO ideje"


Milo Đukanović na izbornom plakatu DPS-a (AP Photo/Darko Vojinovic)
Milo Đukanović na izbornom plakatu DPS-a (AP Photo/Darko Vojinovic)

Politički analitičar Zlatko Vujović ocijenio je da je Demokratska partija socijalista na parlamentarnim izborima održanim u nedjelju osvojili “tanku većinu” za ozbiljne odluke, te da bi nova vlada DPS i manjina bila ograničena u odlučivanju. Međunarodni posmatrači: Na izborima u Crnoj Gori ispoštovane osnovne slobode

“Ovo je veoma tanka većina koja bi značila, ako bi se postizborna koalicija svela na DPS i manjine, da ce vlada biti biti ograničena u odlučivanju zbog toga sto su manjinske stranke pod uticajem susjednih država”, rekao je Vujović u ponedeljak.

On očekuje da DPS pokuša da se oslobodi tog pritiska i formira širu koaliciju, kako bi vladajuća većina bila stabilna i mogla donositi velike odluke.

“Ne očekujem period stabilnosti nove vlade, već će mnoga pitanja ostati otvorena do predsjedničkih izbora, rekao je.

Vujović je, međutim, ocijenio da je “više nego jasno” da je opcija koja se zalaže za članstvo u NATO ostvarila pobjedu na izborima.

“U sukobu ruskih interesa i NATO, i pored snažnog uticaja Moskve, NATO ideja je prevagnula”, rekao je Vujović. “Postoji više nego ubjedljiva većina za to”.

Bošnjačka stranka, čija će dva mandata vjerovatno odlučivati o budućoj vladi, saopštila je da će sa partnerima iz manjinskih partija razgovarati o daljim koracima i eventualnim razgovorima sa “političkim partnerima u Crnoj Gori”.

“Mi ćemo, sa svojim partnerima – manjinskim partijama, sjesti i razgovarati i u tom ambijentu dogovoriti o našim daljim koracima u pogledu osnosa prema političkoj situaciji i eventualnim razgovorima sa političkim partnerima u Crnoj Gori”, rekao je predsjednik BS Suljo Mustafić.

On je rekao da će u narednih nekoliko dana sjesti za sto sa ostalim manjinskim partijama i donijeti konačnu odluku.

Mustafić je ocijenio “zadovoljavajućom” pobjedom partija koje se zalažu za evropske i evroatlanske integracije, kao i da su građani pokazali političku zrelost.

“Ne možemo biti zadovoljni konačnim ishodom, ali u teškoj izbornoj utakmici može se naći razumijevanja i za ovakav rezultat i dva bitna mandata”, rekao je lider BS.

Lideri opozicije koja je zajedno osvojila 39 mandata pozvali su manjine da razmisle o budućim potezima i najavili da će od manjinskih stranaka tražiti podršku za formiranje vlade, za koju im treba podrška dva “manjinska” mandata.

“Na njima je odgovornost, otvara se proces razgovora i dogovora. Vjerujem da će manjinske partije dobro izmjeriti, one su odlučujuće”, rekao je Lekić.

Predsjednik DPS, Milo Đukanović, sinoć je izjavio da je uvjeren da će ta partija dobiti podršku svojih “tradicionalnih partnera” za formiranje nove vlade.

XS
SM
MD
LG