Linkovi

Tampa spremna za republikansku konvenciju


Forum Tampa Bej Tajms pred početak konvencije republikanske stranke
Forum Tampa Bej Tajms pred početak konvencije republikanske stranke

Dugo pre nego što je Romni obezbedio republikansku nominaciju, Republikanska partija je izabrala Tampu za domaćina svoje konvencije.

Hiljadama članova Republikanske partije koji se okupljaju u Tampi, pridružio se i jedan neželjeni posetilac – tropska oluja koja postepeno dobija snagu uragana. Republikanci će narednih dana, na Nacionalnoj konvenciji Republikanske stranke, imenovati bivšeg guvernera Masačusetsa, Mita Romnija, kao svog kandidata za predsednika Sjedinjenih Država. Partija je inače rešila da organizuje konvenciju u Floridi, državi na jugoistoku koja je često izložena naletima uragana, u kojoj Romni, kako tvrde analitičari, mora da pobedi, ako želi da porazi predsednika Baraka Obamu u novembru.

Barbara Denti Pul ukrašava istorijski Italijanski klub u Tampi crvenom slonovima, bojom i simbolom Republikanske partije.

Oduševljeni smo, apsolutno oduševljeni što će svi da nam budu ovde.“

Denti Pul kaže da je republikanski kandidat Mit Romni najbolji izbor, koji može da doprinese oporavku ekonomije.

„Svi želimo dobar, pošten život i hteli bismo da napredujemo kao što smo videli da su to činili naši roditelji i njihovi roditelji kao doseljenici. Oni su podigli ovaj grad.“

„Ovaj grad“ je Tampa, u državi Floridi, poznata po svojim morskim vizurama, sparnoj klimi i, ovih nekoliko nedelja, obilju slonova.

„Za nekog ko je zaista u politici, mi imamo slona.“

Džon Brovold prodaje odabrane suvenire sa republikanskim temama i motivima u blizini hale u kojoj će se održati Nacionalna konvencija.

„Ovde imamo Romnija, lutku, ona je veoma popularna.“

Ipak, nisu svi pristalice bivšeg guvernera Masačusetsa. Ovde se održavaju mitinzi protiv republikanskog kandidata. Florida je poznata kao neopredeljena država, jer nijedna politička partija ne može unapred da računa da će dobiti glasove u američkom sistemu glasanja po državama, u kojem osvajač većeg broja glasova dobija sve glasove u toj državi. Na izborima 2008, glasovi floridskih elektora su otišli demokratskom predsedniku Baraku Obami. 2004. godine, otišli su republikancu Džordžu Bušu.

Isto tako je nemoguće osloniti se na vreme u takozvanoj „Državi sunčeve svetlosti“. Tropska oluja Ajzak je stigla do Floride i primorala avionske kompanije da otkazuju letove, a Republikansku partiju da skrati konvenciju. Guverner Floride Rik Skot, u subotu je proglasio vanredno stanje.

„Doneo sam odluku na osnovu saznanja da ćemo imati veoma jaku tropsku oluju, a moguće i uragan. Ja ću se povući iz svih aktivnosti Republiklanskog nacionalnog odbora predviđenih za ponedeljak.“

Ovde u latino kvartu Tampe, Ajbor sitiju, kubansko nasleđe se služi sa prženim bananama i kubanskim sendvičima u baru „Gaspars groto“. Gotovo četvrtina stanovnika Floride je hispanoameričkog porekla, a republikancima su njihovi glasovi potrebni. Romni je početkom meseca, zajedno sa sinom Krejgom, vodio kampanju u Majamiju.

„Zatražiću mu da kaže nekoliko reči – na španskom.“


Dugo pre nego što je Romni obezbedio republikansku nominaciju i izabrao Pola Rajana za svog potpredsedničkog kandidata, Republikanska partija je izabrala Tampu za domaćina svoje konvencije. Profesorka Dženifer Loules predaje političke nauke na Američkom univerzitetu u Vašingtonu.

„Najpre saam mislila da je to pametan potez. Očigledno je da je to neopredeljena država. To je način da se dopadnu latino biračima. Ali sada mislim da moraju mnogo toga da nadoknade, jer treba da pokažu floridskim biračima da administracija Romni-Rajan na posletku neće bacati starije ljude niz liticu.“

Rajan bi hteo da sprovede sporne izmene u Medikeru, državnom planu zdravstvenog osiguranja za starije Amerikance, koji će sigurno biti važna tema u državi koja je zbog svoje tople klime omiljena destinacija za penzionere.

Konvencija koja se održava u „Tampa bej tajms forumu“, završiće se 30. avgusta.

XS
SM
MD
LG