Linkovi

Dva filma o kraju sveta


Kirsten Danst tumači glavnu ulogu u filmu Larsa Fon Trira "Melanholija"
Kirsten Danst tumači glavnu ulogu u filmu Larsa Fon Trira "Melanholija"

Kataklizmični dogadjaji su pozadina dva mračna filma o krhkosti ljudske psihe kao i sveta u kome živimo. Film Džefa Nikolsa „Sklonište“ („Take Shelter“) je priča o Kertisu, mladom mužu i ocu koji ima vizije smaka sveta. Drama Larsa Fon Trira „Melanholija“ takodje je usredsredjena na emotivno krhkog pojedinca, ženu koja ne može da podnese svakodnevne probleme ali zato stoički dočekuje smak sveta. Oba filma su osvojila nagrade na Kanskom festivalu, i mogla bi da dobiju nominacije za Oskare.

Kertis je nežan otac i muž, koji radi u rudniku kvarcnog peska u Ohaju. U snovima, on vidi oluju kataklizmičnih razmera. Njegove vizije se pogoršavaju, kao i njegovo mentalno stanje.

Dok Kertis gubi kontrolu nad realnošću, povlači se od svojih najbližih. Koncentriše se na jedinu stvar koju može da kontorliše – počinje da gradi sklonište od tornada. Njegova žena je zbunjena...

Džesika Čestejn glumi Samantu, koja vidi da joj muž troši velike sume na sklonište, dok im se gomilaju računi lekara zbog bolesti njihove ćerke. Majkl Šenon je izvanredan u ulozi Kertisa, čija tiha patnja čini njegova predosećanja još snažnijim.

Reditelj Džef Nikols stvara preteću atmosferu vešto preplićući Kertisov stvarni život sa njegovim košmarnim vizijama. Mi, gledaoci, saosećamo sa njegovom dilemom. Priča koristi današnju finansijsku nestabilnost i nedavne ekstremne vremenske fenomene da bi pojačala osećaj pretnje.

U filmu „Melanholija“, Džastina je mlada nevesta, koja počinje da se predomišlja na samu noć svog venčanja.

Gebi, njena razvedena majka, dobro je upoznata sa manama bračnog života, i možda je njen cinizam okidač za Džastininu depresiju. Drama se dešava usred elegantnog prijema povodom venčanja. Svi gosti i rodjaci su tu, ali nema – Džastine .

Prelepa lokacija na kojoj se održava prijem postaje mesto uništenja Zemlje.

„Melanholija“ je predivna plava planeta koja je na putu da se sudari sa Zemljom. Ironija je što, dok se kraj bliži, Džastina bude ona koja to stoički prihvata.

Kirsten Danst osvojila je Zlatnu palmu u Kanu za najbolju glumicu za ovu ulogu. Šarlot Gejnzoborou glumi njenu sestru Kler, a Kifer Saterlend mrzovoljnog zeta Džona.

U „Melanholiji“, reditelj „Lars Fon Trir“ prikazuje sudar planeta kao nešto lepo, kao prirodno pročišćenje svemira. U oba filma uništenje planete je neizbežno a ljudski život sitan i beznačajan…

XS
SM
MD
LG