Linkovi

Tadić i Josipović najavljuju novu etapu odnosa Srbije i Hrvatske


Predsednici Hrvatske i Srbije, Ivo Josipović i Boris Tadić, u Opatiji
Predsednici Hrvatske i Srbije, Ivo Josipović i Boris Tadić, u Opatiji

Predsednici Hrvatske i Srbije, Ivo Josipović i Boris Tadić održali su u Opatiji neformalni sastanak, na kome su izjavili da će buduće odnose dveju zemalja graditi na principima evropskog partnerstva. Dvojica predsednika su takodje najavila da je moguće da se međusobne tužbe za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu reše vansudskom nagodbom.

Kako prenose hrvatski i srpski mediji, koji su za održavanje sastanka saznali tek jutros, prvi susret Josipović - Tadić održan je u opuštenoj atmosferi, u Opatiji umesto Zagreba, da bi se podvukao neformalni karakter razgovora. Dvojica predsednika najavila su novu etapu u odnosima Srbije i Hrvatske i zauzela se za evropsko partnerstvo.

„Saradnja u okviru programa evropskog partnerstva je formulacija i sadržaj našeg rada u budućnosti, želeći da čitav region Jugoistočne Evrope bude na kraju u Evropskoj uniji, i sve naše zemlje pre ili kasnije budu zajedno u evropskoj familiji naroda. To podrazumeva i rad na afirmaciji evropskih vrednosti u našim zemljama, to znači da ćemo sprovoditi reforme i sarađivati jedni s drugima“, izjavio je predsednik Srbije Boris Tadić.

Brodom Hrvatske ratne mornarice "Čista Velika" delagacije dve zemlje stigle su u Opatiju
Brodom Hrvatske ratne mornarice "Čista Velika" delagacije dve zemlje stigle su u Opatiju

Hrvatski predsednik takodje je ocenio da je razgovor bio konstruktivan.

“Potvrdili smo novi pravac evorpskog partnerstva, zalažemo se za iste evropske vrednosti i rešavanje problema koje naše države imaju. Razgovarali smo naravno o svim problemima koji su vama dobro poznati. Imamo optimistički pogled na budućnost, znamo da ćemo jednog dana zajedno biti u EU”, poručio je Ivo Josipović.

Josipović i Tadić su najavili i mogućnost da međusobne tužbe za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu budu rešene vansudskom nagodbom. Tadić je ocenio da bi bilo dobro da se taj spor reši vansudskom nagodbom, "što ne znači da bi se odustalo od sudskih postupaka protiv onih koji su počinili zločine". Takodje je istakao da svi koji su počinili zločine moraju da odgovaraju.

Ivo Josipović je ukazao da tužba nije sama sebi svrha, ističući da "ukoliko se nađe mogućnost nagodbe u pitanjima koja su predmet tužbe, ta tužba ne bi imala smisla".

Dvojica predsednika razmotrila su i situaciju u Bosni i Hercegovini, i postigla saglasnost da se integritet te države ne sme dovoditi u pitanje.

Odnosi Srbije i Hrvatske u poslednjih godinu dana su na veoma niskom nivou, posebno posle hrvatskog priznanja Kosova i protivtužbe koju je Srbija podnela Međunarodnom sudu pravde. Hrvatski mediji prenose da je do radnog sastanka u Opatiji došlo na inicijativu oba predsednika, u nameri da se podstakne dijalog Beograda i Zagreba, i smanji napetost u odnosima dve zemlje.

Tadić i Josipović će ponovo razgovarati za tri dana u Briselu, na forumu posvećenom odnosima Evrope i SAD u rešavanju glavnih svetskih pitanja. Kako je najavljeno, oni će učestvovati na sesiji Balkan 2010, na kojoj će se pojaviti i evropski komesar za proširenje Štefan File, šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak i američki senator Džordž Vojnovič.


XS
SM
MD
LG