Linkovi

Tači pokrenuo proces za formiranje vojske Kosova


Predsednik Kosova Hašim Tači u razgovoru za albanski servis Glasa Amerike
Predsednik Kosova Hašim Tači u razgovoru za albanski servis Glasa Amerike

Predsednik Kosova Hašim Tači predao je predsedniku Skupštine Kadriju Veseljiju nacrt zakona o Bezbednosnim snagama Kosova (BSK). Ovaj nacrt, koji je u saradnji sa ministarstvom Bezbednosnih snaga Kosova pripremio kabinet predsednika Kosova će, kako se navodi, od Bezbednosnih snaga, napraviti vojsku Kosova.

"Kosovo konačno stvara svoju vojsku”, rekao je Tači pošto je predsedniku Skupštine Kosova Kadriju Veseljiju predao nacrt zakona o Bezbednosnim snagama Kosova.

Ovaj Nacrt se ne odnosi na ustavne promene, već se njime menjaju ingerencije Kosovskih bezbednosnih snaga.

„Ova moja zakonska inicijativa o unapređenju uloge i obaveze Bezbednosnih snaga Kosova je neophodna i vrši se s ciljem zaštite suvereniteta i teritorijalnog integriteta, očuvanja mira i zaštite državnih interesa Republike Kosova, a doprinosi i izgradnji i očuvanju regionalnog i globalnog mira i stabilnosti“, rekao je Tači.

Za transformaciju bezbednosnih snaga Kosova u oružane snage Kosova potrebne su ustavne promene, gde je u tom slučaju neophodno da za te promene glasa dve trećine manjinskih poslanika, sto znači da su neophodni i srpski glasovi.

Tači je podsetio da je to razlog što do sada nije izvršena ta transformacija i izrazio žaljenje zbog stava srpskih poslanika, koji su „jasno istakli da nikada neće izglasati potrebne ustavne izmene koje će omogućiti osnivanje Oružanih snaga Kosova“.

„Ova gorka realnost je žalosna, šta više kada se zna da ovaj stav protiv ustavih izmena svoje poreklo vodi iz Srbije. Kosovo ne može da svoju sudbinu ostavi nekome drugome na milost“, rekao je Tači.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji rekao je da će transformacija BSK-a doprineti miru u regionu.

"Ovo je dobar dan za građane Kosova. Predsednik u skladu sa svojim ustavnim ovlašćenjima ide napred. Ja ću sutra nastaviti sa predsedništvom, kako bi ispoštovali proceduru. Kroz ovu transformaciju Kosovo će doprineti miru u regionu", rekao je Veselji.

Veselji je za sutra zakazao sastanak predsedništva Skupštine, gde će predlog zakona o BSK-u zvanično ući u skupštinku proceduru.

O danasnjoj konferenciji za novinare Hašima Tačija i Kadrija Veseljija srpski mediji su obavešteni samo četiri minuta pre početka konferencije.

Vučić: Oštro protiv vojske Kosova

Prema pisanju srpskih medija, premijer Srbije Aleksandar Vučić oštro se konfrontirao Hašimu Tačiju u vezi sa formiranjem vojske Kosova tokom današnjeg telefonskog razgovora dvojice lidera.

Dan ranije, na predizbornom mitingu SNS u Mladenovcu, Vučić je poručio da Srbija nikad neće pristati na formiranje vojske Kosova:

"Mi znamo šta je Srbija i šta nikad nećemo dati nikome", rekao je Vučić.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je na današnjoj konferenciji za novinare rekao da "Srbija ne gleda pozitivno na najave formiranja oružanih snaga Kosova" i da će u političkom smislu uraditi sve da do toga ne dođe".

“Ali kao što znate, oni vuku jednostrane poteze, a posledice te politike su jasno vidljive - izazivanje nestabilnosti u regionu”, zaključio je Dačić.

XS
SM
MD
LG