Linkovi

Tači odlikovao senatora Mekejna


Predsednik Kosova Hašim Tači i američki senator Džon Mekejn
Predsednik Kosova Hašim Tači i američki senator Džon Mekejn

Predsednik Kosova Hašim Tači odlikovao je danas američkog senatora Džona Mekejna “Ordenom slobode“. A, širom Kosova su povećane mere bezbednosti zbog upozorenja američke ambasade o mogućim terorističkim napadima tokom praznika Uskrsa.

Predsednik Kosova Hašim Tači rekao je nakon ceremonije uručenja Ordena slobode Džonu Mekejnu da je senator Mekejn bio glas Kosova onda kada se taj glas nije mogao čuti.

“Postoji samo nekoliko ljudi u svetu koji cene slobodu kao vi. Imate velike zasluge za naše oslobođenje. Vi ste bili naš glas, kada se nismo čuli. Gospodine senatore, za vaš doprinos Kosovu, odlikujem Vas ordenom slobode“, rekao je Tači

Senator Mekejn se zahvalio na odlikovanju i poručio da je Kosovo napravilo veliki napredak.

“Ima još puno koraka i napretka koji treba da se naprave, ali ako pogledate dosadašnje napretke koji se odnose na funkcionalnost, demokratiju, slobodne i fer izbore, ja mislim da građani Kosova treba da budu jako ponosni. Oni su se puno žrtvovali i ja nameravam da dam sve od sebe kako bi nastavili podršku SAD i bili sigurni da će Kosovo da ostane slobodno i demokratsko kao što je danas”, rekao je Mekejn.

Ceremoniji u predsedništvu Kosova prisustvao je i ambasador SAD u Prištini Greg Delavi. Ta ambasada juče je pozvala svoje državljane na Kosovu da budu pažljivi narednih dana, tokom verskih praznika i velikih okupljanja a sve, kako je navedeno u pozivu, zbog pretnji od mogućih terorističkih akcija.

“Poziv američkim državljanima može da važi i za ostale ljude na Kosovu, da se klone gužvi, da budu oprezni prilikom javnih okupljanja jer i pravoslavna i katolička verska zajednica obeležavaju Uskrs”, saopštila je američka ambasada.

Iz Kosovske policije je saopšteno da je u petak stupio na snagu poseban operativni plan prema kojem su povećane mere bezbednosti posebno oko crkava i manastira. Međutim u manastiru Gračanica nije bilo vidljivo prisustvo uniformisanih policajaca.

Kosovska policija uhapsila je jednu osobu u Peći koja je putem društvenih mreža pozivala na terorističke napade. Kako prenose kosovski elektronski mediji uhapšen je R. A. iz Dragaša sa prebivalištem u Peći.

XS
SM
MD
LG