Linkovi

Tači: Priština nije popustila


Hašim Tači u Skupštini Kosova govori o dijalogu sa Srbijom
Hašim Tači u Skupštini Kosova govori o dijalogu sa Srbijom

Izjava predsednika Srbije da je Priština popustila po pitanju nadležnosti Zajednice srpskih opština na Kosovu govori o njegovoj političkoj nezrelosti i to je čista laž, kaže kosovski premijer.

Jučerašnja izjava predsednika Srbije Tomislava Nikolića da je Priština popustila po pitanju nadležnosti Zajednice srpskih opština na Kosovu govori o njegovoj političkoj nezrelosti i to je čista laž, izjavio je premijer Kosova Hašim Tači na današnjoj sednici Skupštine Kosova. Tvrdnjama Nikolića ne veruje ni kosovska opozicija.

Podnoseći izveštaj o poslednjoj rundi dijaloga sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem u Briselu premijer Kosova Hašim Tači rekao je da je Priština spremna da formira Asocijaciju srpskih opština koja bi bila u skladu sa Ustavom Kosova i zakonom o lokalnoj samoupravi. Tači se osvrnuo na sinoćnu izjavu predsednika Srbije Tomislava Nikolića u Briselu da je Priština popustila po pitanju Zajednice srpskih opština, ocenivši da Beograd "sve svoje poraze proglašava pobedama".

“Sinoćna izjava predsednika Srbije Nikolića osim što govori o velikoj političkoj nezrelosti sa njegove strane, je i potpuno netačna, znači jedna laž, tradicionalna laž politike Beograda. Vi znate da oni sve svoje gubitke nazivaju pobedama počev od bitke na Kosovu, pa u Rambujeu i sporazum u Kumanovu 1999.godine”, rekao je Tači.

I predstavnici opozicionih partija na Kosovu ne veruju u tvrdnje predsednika Srbije Tomislava Nikolića da je Priština popustila po pitanju nadležnosti Zajednice srpskih opština na Kosovu.

“Ta izjava je data više za unutrašnju upotrebu, namenjena je građanima Srbije kako bi se utišali glasovi koji su protiv. Nas više interesuje stav kosovske strane, premijera Tačija. On ni u jednom trenutku ne sme da dozvoli da se ugroze Ustav i zakoni Republike Kosova ovim pregovorima i ta asocijacija ne sme da ugrozi zakone i Ustav Kosova. Mi kao Demokratski savez Kosova mislimo da ta zajednica neće doneti ništa dobro Srbima”, izjavio je za šef parlamentarne grupe Demokratskog saveza Kosova Ismet Bećiri.

Ne verujem tim izjavama gospodina Nikolića, mi smo Priština, kosovska Skupština je Priština, ne verujem da je Skupština Kosova donela takvu odluku i ne verujem da je premijer ili naša ekipa rekla nešto slično”, kazao je Ardijan Đini šef poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je juče u Briselu nakon sastanka sa visokom predstavnicom Evropske Unije Ketrin Ešton da je Priština popustila po pitanju nadležnosti zajednice srpskih opština na Kosovu i izrazio nadu da će sporazum sa Prištinom biti potpisan tokom sledećih desetak dana.
XS
SM
MD
LG