Linkovi

Produžen mandat posmatračima u Siriji


Članovi posmatračke misije UN u hotelu u Damasku
Članovi posmatračke misije UN u hotelu u Damasku

Posmatrači UN ostaće u Siriji još samo 30 dana, kako bi pripremili svoje bezbedno povlačenje

Dok se borbe u Siriji pojačavaju a međunarodna diplomatija je u zastoju, Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija jednoglasno je danas odobrio 30-dnevno poslednje produženje posmatračke misije u toj zemlji.

Prema toj odluci grupi od 300 nenaoružanih posmatrača omogućiće se da započne pripreme za okončanje misije. Posmatrači su bili poslati u Siriju u okviru mirovnog plana izaslanika UN Kofija Anana za okončanje 16-mesečnog konflikta u kome je ubijeno na hiljade ljudi, ali je njihova misija uglavnom ostala bez rezultata.

Predstavnica Sjedinjenih Država u Ujedinjenim Nacijama, Suzan Rajs, izjavila je da je doneta odluka da se misija produži za mesec dana kako bi posmatrači mogli bezbedno da se povuku. Ona je dodala kako se nada da će njihovo povlačenje biti obavljeno „uz davanje najvišeg prioriteta bezbednosti osoblja Ujedinjenih nacija“.

„Današnja odluka o produženju posmatračke misije u Siriji pred njeno povlačenje nije rezolucija kojoj su se Sjedinjene Države nadale“, izjavila je Suzan Rajs. Ona je dodala da su Sjedinjene Države davale prednost usvajanju rezolucije koja bi osoblju misije Ujedinjenih nacija dala poslednju i najbolju mogućnost da uspšeno obavi zadatak. Usvajanje te rezolucije juče su vetom sprečile Rusija i Kina.
XS
SM
MD
LG