Linkovi

Izbori u Siriji do kraja godine?


Sirijski demonstranti beže od suzavca u gradu Homsu
Sirijski demonstranti beže od suzavca u gradu Homsu

Ministar spoljnih poslova Sirije Valid Moalem nagovestio je da bi do kraja godine mogli da se održe opšti izbori, dok anti-vladini demonstranti nastavljaju da vrše pritisak na predsednika Bašara al-Asada da podnese ostavku.

Moalem je takođe rekao da bi "slobodni i pošteni izbori" doveli do stvaranja narodne skupštine koja bi predsavljala celokupnu sirijsku populaciju.

Pre dva dana predsednik Asad objavio je dekret kojim se po prvi put dozvoljava fukcionisanje opozicionih partija. Oba saopštenja po svemu sudeći predstavljaju pokušaj vlade da udovolji demonstrantima. Očevici i aktivisti nedavno su optužili vladu da je intenzivirala obračun sa disidentima.

Grupe za ljudska prava tvrde da je sirijska vojska danas nastavila da steže obruč oko grada Hame, koji se nalazi pod opsadom skoro čitavu nedelju.

Francuska novinska agencija javlja da su vladine snage tenkovima ušle u Deir el-Zur, gde je juče održan masovni protest. Aktivisti tvrde da su snage bezbednosti širom zemlje juče ubile najmanje 26 učesnika demonstracija.

U međuvremenu, zemlje Persijskog zaliva prekinule su ćutnju o krvoproliću u Siriji. Šestočlani Savet za saradnju zemalja Persijskog zaliva, koji čine Bahrein, Kuvajt, Oman, Katar, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, izdao je saopštenje u kojem poziva na momentalni prekid nasilja i uvođenje reformi.

XS
SM
MD
LG