Linkovi

Troje mrtvih u Siriji, EU pojačava sankcije


Protesti sirijske manjine u Bukureštu protiv nasilnog obračuna vlade Bašara al-Asada sa demonstrantima u njihovoj domovini
Protesti sirijske manjine u Bukureštu protiv nasilnog obračuna vlade Bašara al-Asada sa demonstrantima u njihovoj domovini

Sirijske snage bezbednosti ubile su najmanje tri civila, dok je Evropska unija uvela nove snakcije vladi predsednika Bašara al-Asada.

Sirijski aktivisti tvrde da je došlo do sukoba između vladinih snaga i hiljade demonstranata koji su izašli na ulice širom zemlje posle današnjih molitvi. U međuvremenu, sirijska vlada optužuje - kako navodi - "naoružane teroriste" za smrt pet pripadnika bezbednosnog osoblja. Državna novinska agencija SANA prenosi sa su naoružane osobe napale vojni autobus nekih 100 kilometara južno od Damaska.

Takođe danas, Evropska unija uvela je nove sankcije vladi predsednika Bašara al-Asada. Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton navela je u saopštenju da nove sankcije služe da osnaže raniju zabranu na uvoz sirove nafte iz Sirije. Mere takođe obuhvataju zabranu isporuku hartija od vrednosti sirijskoj centralnoj banci, kao i zamrzavanje imovine i zabranu putovanja za neke pojedince povezane sa sirijskom vladom.

Nekoliko svetskih lidera pozvalo je ove nedelje Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija da izvrše jači pritisak na vladu Bašara al-Asada. Prilikom svog obraćanja Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, američki predsednik Barak Obama apelovao je na Savet da uvede nove sancije Siriji.

Organizacija Amnesti internešnal takođe je pritisla Savet bezbednosti UN da prijavi situaciju u Siriji Međunarodnom krivičnom sudu. Amnesti tvrdi da je pronađeno telo prve žene koja je umrla u pritvoru u Siriji, od kada su u martu počeli nemiri. Grupa procenjuje da su u tom periodu u sirijskim zatvorima ubijene 103 osobe.

Ujedinjene nacije procenjuju da je najmanje 2.700 ljudi stradalo od početka obračauna sirijske vlade sa demonstrantima.

XS
SM
MD
LG