Linkovi

Ofanziva na Raku


Sirijske demokratske snage u mestu Ein Isa, Sirija, 6. oktobar, 2016.
Sirijske demokratske snage u mestu Ein Isa, Sirija, 6. oktobar, 2016.

Amerikancima predvodjen savez kurskih i sirijskih boraca je započeo operaciju za oslobodjenje Rake, sirijskog uporišta Islamske države.

Komandant Sirijskih demokratskih snaga u mestu Ein Isa, 50 kilometara severno od Rake najavio je danas početak te kampanje. Oslobodilačkim snagama dominiraju pretežno kurdski borci u Siriji poznati kao Narodne zaštitne jedinice.

Turska te jedinice smatra terorističkom organizacijom, ali Sjedinjene Države veruju da su one jedine paravojne snage sposobne da preduzmu ovaj zadatak. Vašington se složio da Turska ne učestvuje u borbi za oslobodjenje Rake. Predstavnik Srijskih demokratskih snaga, Falal Selo je izjavio za Francusku novinsku agenciju "definitivno smo se složili sa Amerikancima predvodjenom medjunarodnom koalicijom da Turska neće učestvovati u ovoj operaciji."

Evropski saveznici Sjedinjenih Država su takodje izrazili oštri skepticizam povodom bilo kakve velike uloge Narodnih zaštitnih snaga strahujući da bi Kurdi u napadu na Raku, istorijski pretežno arapski grad, mogli da izazovu sektaška rivalstva.

XS
SM
MD
LG