Linkovi

Arapski i kurdski borci zauzeli uporište ID


Borbe za prevlast u Manbidžu
Borbe za prevlast u Manbidžu

Dve sirijske opozicione grupe, Nacionalna koalicija sa sedištem u Istanbulu i ultra konzervativna grupa Ahrar Al Šam na tviteru su navele da su pobunjenici probili vladinu opsadu Alepa na severu zemlje, posle žestokih sukoba od 31. jula.

Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Londonu kaže da opsada nije probijena, ali da su sukobi jako intenzivni oko Ramusaha, oblasti u jugozapadnom delu tog grada.

Sirijske pobunjeničke grupe su danas pokrenule ofanzivu protiv vladinih snaga, koji su od džihadista preuzeli neke delove Alepa, što je izazvalo žestoke sukobe i vazdušne napade na južne delove ovog, drugog po veličini, grada u Siriji.

Nešto ranije, koalicija arpaskih i kurdskih boraca je preuzela "gotovo kompletnu kontrolu" nad strategijskim severnim sirijskim gradom Manbidž, koji je jako uporište Islamske države.

Opservatorija za ljudska prava je saopštila da su sirijske demokratske snage, koje obuhvataju arapske i kurdske borce zauzele grad Manbidž i "da ga pretražuju u potrazi za poslednjim preostalim džihadistima".

Sirijske demokratske snage su uz podršku iz vazduha specijalnih američkih snaga, pre dva meseca započele kampanju za preuzimanje Manbidža sa ciljem da potisnu ekstremiste Islamske države iz poslednjeg uporišta na sirijsko turskoj granici.

Mustafa Bali, aktivista sa sedištem u Siriji je danas izjavio za agenciju Asošijeted pres "da je samo pitanje vremena" kada će borci preuzmu potpunu kontrolu nad gradom.

XS
SM
MD
LG