Linkovi

Islamska država započela veliku ofanzivu


Sirija
Sirija

Borci Islamske države su danas započeli dva velika napada u severnoj Siriji, odnosno novu ofanzivu na kurdski granični grad Kobani, kao I pokušaj da ponovo zauzmu oblasti koje drži vlada u pretežno kurdskom gradu Hasaka.

Do toga je došlo pošto je ISIS u proteklim nedeljama pretrpeo poraz u severnoj Siriji od kurdskih snaga.

Ofanziva na Kobani je, kako navodi Sirijska opservatorija za ljudska prava, počela rano jutros samoubilačkim bombaškim napadom u blizini graničnog prelaza sa Turskom kraj Kobanija. Ista organizacija navodi da su desetine ubijene ili ranjene u tim sukobima.

Kurdski borci su uz podršku američkih vazdušnih napada preuzeli kontrolu nad Kobanijem u januaru nakon višemesečnih sukoba sa snagama Islamske države. To je vidjeno kao važna, simbolična pobeda u borbi protiv Islamske države.

Takodje danas, opservatorija je izvestila da su snage Islamske države zauzele dva kvarta od vladinih snaga u severoistočnom gradu Hasaka. Sirijski vojni izvori su demantovali taj izveštaj I ukazuju da su vladine snage odbacile džihadisticcki napad, beleži agencija Rojters.

Kontrola nad Hasakom je podeljena izmedju kurdskih I sirijskih vladinih snaga. Taj grad je predmet konstantnih napada Islamske države.

XS
SM
MD
LG