Linkovi

Otvorena sirijska mirovna konferencija


A member of the Iraqi security forces runs to plant the national flag during clashes to regain Tikrit from Islamic State militants.
A member of the Iraqi security forces runs to plant the national flag during clashes to regain Tikrit from Islamic State militants.

Generalni sekretar UN-a je ukazao da je druga faza pregovora šansa da dve strane „spasu Siriju“ i apelovao na obe strane da okončaju svako nasilje i dopuste puni pristup humanitarnoj pomoći.

Početak dugo očekivane druge međunarodne konferencije o Siriji, u švajcarskom gradu Montreu, obilježila je razmjena oštrih optužbi između predstavnika sirijske vlade i glavne opozicione grupe. Oprečne stavovi iznijeli su i njihovi međunarodni saveznici, Rusija i Sjedinjene Države.

U spokojnom gradu Montreu, smještenom između jezera i snijegom prekrivenih planina, danas se govorilo o ratu, silovanjima, mučenjima i ubistvima djece. Predsjednik opozicione Sirijske nacionalne koalicije, Ahmed al Džarba, tokom obraćanja je držao fotografiju unakaženog tijela, kako bi potkrijepio stav da sirijski predsjedik Bašar al Asad mora da ode.

“Razgovor o Asadovom ostanku na vlasti, u bilo kom obliku, predstavljaće remećenje procesa utvrđenog na konferenciji ‘Ženeva I’, tako da nećemo raspravljati ni o jednoj temi u ovim pregovorima, dok se ne donese odluka o tom pitanju”.

Sirijski šef diplomatije Valid Moalem poručio je da o Asadovoj sudbini mogu da odlučuju samo Sirijci.

“Nezavisna Sirija će uraditi sve što je potrebno da bi se odbranila na načine koje smatra odgovarajućim, bez obzira na stvavove drugih”.

Sirijski zvaničnik govorio je duže od planiranih deset minuta, ignorišući pokušaje generalnog sekretara Ujedinjenih nacija da interveniše.

“Vi živite u Njujorku, a ja u Siriji. Imam pravo da iznesem sirijsku verziju na ovom forumu. Nakon trogodišnjih patnji, to je moje pravo”, poručio je Moalem.

“Moramo da imamo neki konstruktivan i harmoničan dijalog. Molim vas, udržite se od zapaljivih komentara”, odgovorio je Ban ki Mun.

Konferenciji su prisustvovale desetine visokih svjetskih zvaničnika, od kojih su mnogi podržali jednu ili drugu stranu. Američki državni sekretar Džon Keri naglasio je da Asad mora da ode.

“Nema apsolutno nikakve šanse da bi čovjek, koji je predvodio brutalnu odmazdu protiv sopstvenog naroda, mogao da povrati legimitet za upravljanje zemljom”.

Kerijev kolega, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, upozorio je međutim protiv spoljnog miješanja u sirijska unutrašnja pitanja.

“Računamo na sve spoljne aktere da ohrabre Sirijce da postignu dogovor, da ih spriječe da pokušaju da unaprijed utvrde ishode sporazuma i da preduzmu poteze koji bi mogli da poremete razgovore”.

Lavrov je takođe dodao da smatra da direktni razgovori između sukobljenih strana, koji počinju u petak u Ženevi, imaju realnu šansu da uspiju. To je optimističniji stav od onog koga zastupa većina analitičara, uvjerena da je ovo u najboljem slučaju početak dugog i teškog procesa.
XS
SM
MD
LG