Linkovi

Nezivesno učešće Irana na pregovorima o Siriji


Predstavnici zemalja prijatelja Sirije
Predstavnici zemalja prijatelja Sirije

Medjunarodni posrednik, Lahdar Brahimi, danas je rekao kako podržava prisustvo Irana, najvećeg saveznika Sirije na ovim pregovorima.

Američki državni sekretar Džon Keri i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov danas su u Parizu razgovarali o mirovnoj konferenciji za Siriju, koja je planirana za kraj januara. Međutim, dvojica šefova diplomatije nisu postigli saglasnost u vezi upućivanja poziva Iranu da se pridruži tim razgovorima. Izveštava novinar GA Skot Sterns.

Najveći saveznik vojne kampanje sirijskih snaga protiv pobunjenika jeste Iran. Stoga Damask tvrd da Teheran treba da bude pozvan na predstojeći mirovni skup u Ženevi. Sirijski ministar informisanja Omran Zoabi kaže:

“Svakako se nadamo da ćemo se pridružiti drugim zemljama koje učestuju na toj konferenciji.”

Šef iranske diplomatije Mohamad Džavad Zarif je saopštio da bi se Iran odazvao ukoliko bude pozvan da dođe.

“Učestvovaćemo na Ženevskim razgovorima samo ako ne bude uslova. Mi ne tražimo da budemo pozvani.”

Pozivnica nije upućena zbog odbijanja Teherana da usvoji polazne tačke razgovora za koje SAD smatraju da uključuju kraj vladavine sirijskog predsednika Bašara al Asada.

Posle današnjih razgovora Kerija sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovom, američki državni sekretar je izjavio da bi Iran mogao da igra uticajnu ulogu na tom skupu, ali samo ako “želi da se opredeli za pravu stvar.” Lavrov je pak izjavio da održavanje mirovne konferencije ne treba da bude dovedeno u pitanje zbog neslaganja SAD i Irana. Lavrov je pri tom podsetio da su SAD prihvatile da vode razgovore sa Teheranom u vezi sa iranskim nuklearnim programom, kao i ratovima u Iraku i Avganistanu.

Profesorka na Američkom univerzitetu Hilari Men Leveret je svojevremno učestvovala u pregovorima Vašingtona i Teherana tokom rata u Avganistanu.

“Iranci su koristili svoj uticaj i u Avganistnu i Iraku, kao i u Libanu. To bi isto mogli da učine u Siriji. Stvarno gubimo šansu odnosno doživećemo neuspeh ukoliko ih budemo sprečili ili uslovljavali njihovo učešće,”

Asadovi protivnici ne žele uključivanje Irana, zbog iranskog učešća u konfliktu.
Bivši američki ambasador Adam Ereli kaže da su bez iranskog učešća i imajući u vidu oklevanje sirijske opozicije da dođe na skup male šanse da konferencija u Ženevi urodi plodom.

“Ljudi koji su tema razgovora nisu rešeni da dođu, dok svi ostali jure u Ženevu.”

Američki zvaničnici sumnjaju da će Iran prihvatiti okvire mirovnog plana za Siriju, tako da veruju će razgovori početi bez njih.
XS
SM
MD
LG