Linkovi

Obama: Svet je povukao "crvenu liniju"


Predsednik Obama na konferenciji za novinare sa švedskim premijerom Fredrikom Rajnfeldtom u Stokholmu.
Predsednik Obama na konferenciji za novinare sa švedskim premijerom Fredrikom Rajnfeldtom u Stokholmu.

Američki predsednik poručuje da je kredibilitet medjunarodne zajednice u pitanju ako ne odgovori na hemijski napad koji je izvršio sirijski režim.

Američki predsednik Barak Obama izjavio je da su kredibilitet SAD, američkog Kongresa i medjunarodne zajednice ugroženi ako se ne reaguje na navodne hemijske napade koje je sirijski režim izvršio na sopstveni narod. U medjuvremenu, senatski odbor za spoljnopolitičke odnose danas bi mogao da glasa o meri kojom se odobrava američka vojna sila u Siriji.

Na zajedničkoj konferenciji za medije u Stokholmu sa švedskim premijerom Fredrikom Rajnfeltom, predsednik Obama je rekao da je ceo svet izrazio ogorčenje kada su se pojavili snimci 400 dece – žrtava nervnog gasa. Sada se postavlja pitanje šta će se preduzeti povodom zločina za koji su SAD uverene da ga je počinio sirijski režim, dodao je predsednik.

Moj kredibilitet nije u pitanju, kredibilitet medjunarodne zajednice je u pitanju. U pitanju je krediblitet Amerike i Kongresa jer mi verbalno podržavamo ideju da su takve medjunarodne norme značajne. Zato se postavlja pitanje – kakav je kredibilitet medjunarodne zajednice ako se kaže da je to norma koja mora da se poštuje. Koliko je kredibilan Kongres kada usvoji sporazum u kojem se kaže da moramo da zabranimo upotrebu hemijskog oružja?”

Obama se nalazi u jednodnevnoj poseti Stokholmu pre nego što ode u Rusiju na samit G20 u Sankt Peterburgu, gde će Sirija biti jedna od najvažnijih tema.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da ne isključuje mogućnost da Rusija podrži rezoluciju UN kojom bi se dozvolila upotreba vojne sile protiv Sirije ukoliko postoji dokaz da su vladine snage upotrebile hemijsko oružje protiv civila.

"Ja to ne isključujem ali želim da skrenem pažnju na jedan apsolutno ključni aspekt. U skladu sa medjunarodnim pravom, jedino Savet bezbednosti UN može da odobri upotrebu sile protiv jedne suverene države. Bilo koji drugi metod ili razlog koji može da se iskoristi za opravdanje upotrebe sile protiv suverene, nezavisne države – nije prihvatljiv, i može da se tumači jedino kao agresija.”

Putin je takodje rekao da je snimak dece navodno ubijene u hemijskom napadu – užasan, ali da on ne daje odgovor na pitanje ko je odgovoran za taj zločin.

S druge strane, Francuska ističe da, na osnovu sopstvenih obaveštajnih podataka, ima dokaze da su sirijske snage odgovorne za smrtonosni napad blizu Damaska prošlog meseca. Francuski parlament razmatra moguće vazdušne udare na Siriju iako predsedniku Fransoa Olandu nije potrebna dozvola zakonodavaca da bi naredio intervenciju.

U medjuvremenu, na preteresu koji su u jednom trenutku prekinuli protivnici vojne intervencije, lideri senatskog odbora kasno sinoć su se dogovorili o detaljima plana kojim bi se predsedniku Obami dala dozvola da naredi ograničene napade na sirijske vojne ciljeve, u trajanju od 60 dana. Rezolucija mora da bude usvojena u odboru, a zatim i Senatu i Predstavničkom domu u punom sastavu pre nego što stupi na snagu.

Državni sekretar Džon Keri i sekretar za odbranu Čak Hejgel danas su svedočili pred odborom za spoljnopolitičke odnose Predstavničkog doma Kongresa, a i taj skup je održan uz prisustvo protivnika vojne intervencije u Siriji. Neki od demonstranata ofarbali su šake crvenom bojom, dok su drugi prelepili usta ružičastim trakama.

Američka javnost protiv intervencije

Predsednik Obama i nekoliko vodećih američkih zakonodavaca koji snažno podržavaju preduzimanje vojne akcije protiv Sirije moraće da učine više da u to uvere i domaću javnost. Prema najnovijoj anketi TV mreže ABC i dnevnika "Vašington posta", 59 odsto Amerikanaca ne odobrava, dok 36 odsto odobrava vojni udar protiv sirijske vlade. Ako bi se Velika Britanija i Francuska pridružile amerčkoj akciji, podrška je veća za 10.

Prema anketi Centra "Pju" 48 odsto ispitanika podržava, dok se 29 odsto protivi bilo kakvoj vojnoj operaciji. Oko 74 odsto ispitanika smatra da bi vazdušni udari izazavali još veći antiamerikanizam, dok 61 odsto veruje da bi vazdušni udari uvukli SAD u dugotrajni vojni konflikt.
XS
SM
MD
LG