Linkovi

Keri: Potvrđena upotreba sarina u Siriji


Američki državni sekretar Džon Keri kaže da je sarin korišćen tokom prošlomesečnog napada u Siriji
Američki državni sekretar Džon Keri kaže da je sarin korišćen tokom prošlomesečnog napada u Siriji

Keri je danas za CNN rekao da su uzorci kose i krvi koje su sa lica mesta donele ekipe za hitnu pomoć bili pozitivni na sarin

Američki državni sekretar Džon Keri kaže da je nezavisnim testiranjem potvrdjena upotreba sarina u prošlomesečnom napadu na civile u glavnom gradu Sirije, Damasku.

Keri je danas za CNN rekao da su uzorci kose i krvi koje su Sjedinjenim Državama sa lica mesta donele ekipe za hitno pružanje pomoći „bili pozitivni na sarin“.

Njegovi komentari padaju dan pošto je predsednik Barak Obama najavio da će tražiti odobrenje Kongresa pre lasniranja vojnog napada na sirijsku vladu u znak odmazde zbog upotrebe hemijskog oružja i kako bi se „osujetio, poremetio, sprečio i degradirao“ potencijal za dalje napade hemijskim oružjem.

Keri je ukazao kako je uveren da će članovi Kongresa „postupiti ispravno“, ali je dodao da predsendik ima ovlašćenje da sprovede akciju bez obzira na odluku Kongresa.

Sirijska državna agencija danas je navela izjavu Bašara Al Asada kako je Sirija u stanju da se suprostavi svakoj „spoljnoj agresiji“. Zamenik sirijskog ministra inostranih poslova, Faisal Makdad, je istakao kako je odluka predsednika Obame da traži odobrenje Kongresa puna "oklevanja i konfuzije".

Sirijska opzicija navodi da je razočarana odlukom predsednika Obame da odloži preduzimanje hitne akcije protiv Damaska. Funkcioneri opozicije ukazuju da je svako odlaganje napada prilika za nove povrede civila.
XS
SM
MD
LG