Linkovi

Sirija: Dolazak inspektora za hemisjko oružje


Oke Selstrom, šef istražnog tima UN-a u Siriji, po dolasku u Damask, 18. avgust, 2013.
Oke Selstrom, šef istražnog tima UN-a u Siriji, po dolasku u Damask, 18. avgust, 2013.

20 člani tim nije razgovarao sa novinarima po dolasku u hotel u glavnom gradu Sirje na početku dvodnedeljne misije

Tim inspektora UN-a je danas doputovao u Damask da istrazi moguću upotrebu hemijskog oružja u sirijskom gradjanskom ratu. 20 člani tim nije razgovarao sa novinarima po dolasku u hotel u glavnom gradu Sirje na početku dvodnedeljne misije.

Ta grupa će pokušati da ustanovi jedino da li je upotrebljeno hemijsko oružje, uključujući sarin i druge toksične nervne agense, ali ne i ko ih je koristio. Nastojanja ovog tima, na čelu sa švedskim stručnjakom za oružje Okeom Sellstrom, da poseti Siriju su više puta odlagana od početka aprila dok su trajali pregovori oko pristupa koji će im Damask pružiti.

Misija će biti ograničena na istragu navodne upotrebe hemijskog oružja u tri oblasti, ukljkučujući martovski napad u predgradju Alepa Kan Al Asad, za koji se snage predsednika Ba[ara al Asada i pobunjenici medjusobno krive. Kan al Asal je pod kontrolom pobunjenika i opozicija navodi da će istražitelji imati puni pristup.

Druga dva lokalieta nisu još specifično navedena. Asadova vlada i pobunjenici se medjusobno optužuju za upotrebu hemijskog oružja, što je korak za koji Sjedinjene Države navode da će biti „prekoračenje crvene linije” u konfliktu u kojem je do sada stradalo 100.000 ljudi.
XS
SM
MD
LG