Linkovi

Snage sirijske vlade zauzele Kusair


Vojnik snaga sirijske vlade postavlja sirijsku zastavu na kapiju Kuseira
Vojnik snaga sirijske vlade postavlja sirijsku zastavu na kapiju Kuseira

Pobunjenici su potvrdili da su se povukli iz strateški važnog pograničnog grada koji su kontrolisali više od godinu dana

Specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za Siriju, Lakdar Brahimi, izjavio je da međunarodna konferencija o završetku građanskog rata po svemu sudeći neće moći da se održi pre jula, s obzirom da dve strane u sukobu nisu spremne da prihvate diplomatsko rešenje.

Brahimi je rekao da će predsedavati drugim krugom pripremnih razgovora 25. juna, pošto zvaničnici Rusije, Sjedinjenih Država i Ujedinjenih nacija koji su se sastali u Ženevi, nisu uspeli da reše određena pitanja u vezi sa predloženim mirovnim pregovorima.

Sirijska armija je u međuvremenu preuzela potpunu kontrolu nad strateški važnim Kusairom. Armija je izdala saopštenje danas, pošto su sirijske snage uz pomoć boraca Hezbolaha iz Libana, posle tronedeljne ofanzive osvojile grad. Navodi se da je to "jasna poruka" svim protivnicima Sirije.

Pobunjenici su potvrdili da su se posle više od godine povukli iz Kusaira. U borbama za Kuseir su učestvovali i ekstremisti iz Hezbolaha, što je povećalo strepnje od širenja sirijskog sukoba.

Savet Ujedinjenih nacija za ljudska prava je prošle nedelje osudio Asadovu vladu zbog korišćenja "stranih boraca" u Kusairu. Grad se nalazi na glavnom autoputu koji povezuje prestonicu Damask i obalu Sredozemnog mora.
XS
SM
MD
LG