Linkovi

Liban: Sukob kod Balbeka


Libanski vojnici na mestu gde je pala raketa koja je, kako navode stanovnici tog mesta u Libanu, ispaljena iz Sirije tokom noći
Libanski vojnici na mestu gde je pala raketa koja je, kako navode stanovnici tog mesta u Libanu, ispaljena iz Sirije tokom noći

Pretežno sunitski sirijski pobunjenici prete da će da napadnu pripadnike šitske organizacije Hezbolah u Libanu

Sirijski pobunjenici izgleda da su učestvovali u sukobu unutar Libana i da su razmenili vatru sa pripadnicima libanske organizacije Hezbolah koji podržavaju sirijskog predsednika Bašara al-Asada.

Libanski bezbednosni izvori kažu da je do sukoba došlo jutros u blizini libanskog grada Balbeka i da je na obe strane poginulo nekoliko ljudi. Pretežno sunitski sirijski pobunjenici prete da će da napadnu pripadnike šitske organizacije Hezbolah u Libanu, da bi se osvetili za pomoć koju pružaju predsedniku Asadu, čija je alavitska sekta bliska šiitima.

Proteklih dana je nekoliko raketa ispaljenih iz Sirije pogodilo libanska uporišta Hezbolaha kao što su Dolina Beka i južni deo Bejruta. Ti incidenti ilustruju sve veće prelivanje sirijskog građanskog rata u okolne zemlje. Manji incidenti povezani sa ratom su se već dogodili duž sirijske granice sa Turskom i Jordanom i linije prekida vatre sa Izraelom.

Sirijska organizacija za ljudska prava sa sedištem u Londonu je u međuvremenu javila da je u današnjoj eksploziji automobila bombe u predgrađu Damaska, poginulo najmanje devet policajaca. Navodi se da je napad organizovala organizacija Džabhat al-Nusra, povezana sa Al-Kaidom.

Francuski ministar inostranih poslova Loran Fabijis je danas izjavio da bi sirijska mirovna konferencija koju podržavaju Sjedinjene Države i Rusija, mogla da se održi uidućeg meseca, mada je prvobitno bila planirana u junu.
XS
SM
MD
LG